Jubileumjaar Kasteeltuinen Arcen

1 april 2023 t/m 29 oktober 2023

1 april t/m 29 oktober 2023

Het bloemen- en plantenpark, dat is benoemd tot Leukste uitje van Limburg 2023, bestaat dit jaar 35 jaar. Dit wordt onder andere gevierd met een nieuwe outdoor tuinbeleving op de plek van de gesloopte kas ‘Casa Verde’ en een expositie in de Water- en Beeldentuin waar werk te zien is van kunstenaars die eerder in het park exposeerden. 

Kunstenaars aan het werk in Kasteeltuinen Arcen

Kasteeltuinen Arcen is tijdens het Kunstweekend op 22 en 23 juli het atelier van tientallen kunstenaars. De tuinen vormen de muze voor alle creatieven in het park. Dit weekend zijn diverse kunstvormen vertegenwoordigd zoals keramiek van Keramiek Kring Limburg, glaskunst, edelsmederij, beeldhouwen, audiovisueel, schilderkunst en muziek o.a. door singer-songwriter Loes Swinkels. Het Kunstweekend is inmiddels een begrip in de regio. Binnen Kasteeltuinen Arcen is kunst in vele vormen vanaf de opening eind jaren tachtig een belangrijk onderdeel geweest binnen de beleving in het park.

Kinderen bezoeken Kasteeltuinen Arcen gratis in de zomer

Kinderen tot en met 17 jaar bezoeken Kasteeltuinen Arcen gratis in de zomermaanden juli en augustus. Vorig jaar bezochten middels deze zomeractie duizenden kinderen het park met hun ouders en/of grootouders. “We vinden het belangrijk om, als onderdeel van stichting Het Limburgs Landschap, een nieuwe generatie kennis te laten maken met natuurbeleving. Daarin nemen we ook een voorbeeld aan National Trust met betrekking tot deze actie. Uit de afgelopen jaren kunnen we concluderen dat dit goed in de smaak valt aangezien de families de gehele dag in het park verblijven, langer dan in eerste instantie de intentie was”, aldus parkmanager Rob Rambags. 

Nieuw tuingebied
De kas Casa Verde is gesloopt en inmiddels omgetoverd tot de boulevard ‘Plaza Verde’ en een mediterrane tuin. Casa Verde is ontworpen in 1988 als bouwkundige tegenhanger van Kasteel Arcen. Bezoekers krijgen vanaf het vernieuwde terras bij de boulevard, dat als het ware boven het water zweeft, uitzicht over de grote vijver met fontein. Op het terras begeeft de bezoeker zich tussen moerascipressen met hun markante luchtwortels. Daarnaast zijn er in de, aan de boulevard grenzende, Mediterrane Tuin tientallen nieuwe bomen, olijven, rozemarijn en een groot lavendelveld geplant. Een tuingebied dat op de verjaardag van het park, op 31 mei, officieel werd geopend.

Expositie 35 jaar Kasteeltuinen Arcen
In 1988 opende in het maasdorp Arcen een groen themapark: Kasteeltuinen Arcen. Het NOS Journaal sprak van een klein Versailles. Op de historische buitenplaats Arcen werd een unieke groenbeleving gebouwd in samenwerking met Lottumse rozenkwekers en Provincie Limburg. Daarnaast werd beeldende kunst onderdeel van het park in de tuinen. Het kasteel bood ruimte voor uiteenlopende exposities, vaak in samenwerking met regionale kunstkenners zoals Paul Wilms van Galerie Wilms, Museum van Bommel van Dam en Het Limburgs Museum. Na 35 jaar Kasteeltuinen Arcen staan de bustes van de bekendste rozenveredelaars, vervaardigd door Hans Reijnders, nog steeds in het Rosarium en heeft onder andere de houten sculptuur ‘Movement’ van Fons Schobbers een vaste plek in de nieuwe Mediterrane Tuin gekregen. In 2023 wordt er teruggekeken op wat kunst de afgelopen 35 jaar aan het park heeft toegevoegd middels een buitenexpositie in de Water- en Beeldentuin. Een tuin die in 2004 is ontworpen door de oorspronkelijke tuinarchitect Niek Roozen. Deelnemende kunstenaars zijn onder andere Sjer Jabobs, Ann Hermans, William Sweetlove, Shinkichi Tajiri, David Vanorbee. In de desbetreffende tuin is een nieuwe soundscape te horen van componist Egbert Derix i.s.m. Eric Vloeimans en Huub Stapel. 

Dagelijks geopend van 10- 18 uur. 

Meer informatie en tickets: kasteeltuinen.nl

  • LocatieLingsforterweg 26
   5944 BE Arcen
   Limburg
  • Kosten€ 18,95 (online), € 19,95 (kassa) / Seizoenkaart € 57,50
  • Kosten lid
  • 20% korting met ledenpas en bon m.u.v. 16-19 sept en avonden