Tentoonstelling en nieuwe tuin ‘Sottobosco’ in Rijksmuseum Twenthe Enschede

5 juni 2022 t/m 11 september 2022

5 juni t/m 11 september 2022

Vanaf 5 juni 2022 start in Rijksmuseum Twenthe een bijzonder project van beeldend kunstenaar en fotograaf Elspeth Diederix. Op uitnodiging van het museum ontwierp Diederix, die tevens is opgeleid als hovenier, een nieuwe achtertuin voor het museum, getiteld de Sottobosco Tuin. Diederix ontwikkelde ook nieuw werk in relatie tot de tuin, dat t/m 11 september 2022 is te zien in haar solotentoonstelling Sottobosco. 

Sottobosco
Als fotograaf trok Elspeth Diederix de afgelopen jaren de aandacht met onder meer gefotografeerde stillevens van bloemwonderen. Voor zowel haar nieuwste werk als de tuin liet ze zich inspireren door de mysterieuze, 17de-eeuwse bosgrondstillevens uit de museumcollectie. De schilders van deze zogenaamde sottobosco-taferelen richtten hun aandacht op het leven laag bij grond, onder de bomen. Ze schilderden vlinders, planten en gekleurde bloemen die afsteken tegen de veelal donkere achtergronden. Maar wat Diederix vooral aanspreekt aan deze taferelen is het wonderlijke karakter: ‘Die schilderijen zijn heel natuurgetrouw geschilderd, je herkent alles. Maar toch klopt er iets niet. Een blauwe winde in zo’n donker bos, dat is gewoon onmogelijk.’ In dit opzicht vertonen de sottobosco-schilderijen overeenkomsten met haar eigen werk, dat eveneens wordt gekenmerkt door een surreële sfeer. 

Donkere sfeer
De Sottobosco Tuin, die zich bevindt aan de achterzijde van het museum, verscholen tussen de majestueuze eikenbomen en een oude Twentse boerderij, is een echte schaduwtuin en ademt geheel de donkere sfeer van de sottobosco-schilderijen. Diederix koos voor zwarte paden en veel donkere, roodbladerige planten en struiken. Tussen het gebladerte en zwarte aarde lichten er blauwe, roze en witte bloemen op, bij wijze van contrast. 

De planten in de tuin zijn niet per se planten die op de schilderijen voorkomen. Het gaat Diederix vooral om het oproepen van de sfeer van de schilderijen. Die donkere, mysterieuze sfeer deed haar ook denken aan het bos in Colombia, het land waar ze een deel van haar jeugd doorbracht. Voor de tentoonstelling reisde ze af naar deze plek om nieuw werk te maken. De reis leverde niet alleen een nieuwe serie foto’s op, maar ook een videowerk dat voor het eerst in de tentoonstelling te zien zal zijn. 

De tentoonstelling ‘Elspeth Diederix. Sottobosco’ is te zien van 5 juni t/m 11 september 2022 in Rijksmuseum Twenthe. De ‘Sottobosco Tuin’ opent gelijktijdig met de tentoonstelling en blijft na afloop van de tentoonstelling een permanent onderdeel van het museum. 

Open: dinsdag t/m zondag van 10-17 uur .

Info: www.rijksmuseumtwenthe.nl

    • LocatieLasondersingel 129
      7514 BP Enschede
      Overijssel
    • Kosten€ 15,-