Tentoonstelling Tulpenvazen bij Museum de Zwarte Tulp Lisse

15 juli 2022 t/m 11 december 2022

15 juli t/m 11 december 2022

Museum de Zwarte Tulp toont als eerste museum in Nederland de vijf monumentale schilderijen die Henriëtte en Roman Reisinger (beiden 1970) tussen 2017 en 2022 maakten van bloemboeketten in vazen van Royal Delft, op ware grootte geschilderd. 

Wie een schilderij van de Reisingers van een afstand bekijkt, wordt getroffen door de fotografische precisie. Maar wie dichterbij komt, ziet dat die precisie wordt bereikt met schilderkunstige middelen: de keuze voor dik opgelegde of juist transparante verf, scherpe kadering of fluïde contouren, weergave van lichtval en schaduwen en een wisselende penseelstreek. Opvallend is ook de gedetailleerde aandacht voor de kenmerkende eigenschappen van ieder blad, van iedere bloem. Voor de Reisingers heeft elke bloem een eigen karakter.
Ook de vazen waarin de bloemen zijn geschikt - of het nu een monumentale vaas van Delfts blauw is of een tinnen kan - worden weergegeven met uitzonderlijke aandacht voor de aard van het object, de stofuitdrukking, voor de reflectie en de hoge lichten. 
De schilderijen van de Reisingers mogen dan op een foto lijken, ze zijn veel meer dan dat. Door het schilderen van de voorstelling ontstaat een nieuwe dimensie, een ruimtelijkheid die een foto niet heeft. Je kunt als het ware om de vaas heen kijken, verder dan het platte vlak. 
Zo zijn de schilderijen geen nauwgezet weergegeven realiteit, maar de reflectie van hoe de kunstenaar ieder onderdeel ziet en beleeft. Reisinger noemt het zelf ‘de werkelijkheid naar je hand zetten’.

Teamwork
De schilderijen van de Reisingers zijn het resultaat van uitzonderlijk teamwork. Henriëtte Reisinger bedenkt de concepten. Zij kiest uit een veelheid van ideeën die met de meeste potentie en composeert de bloemboeketten. Met bloemen uit de tuin, van de bloemenwinkel, van kwekers en soms zelfs – met toestemming – uit de tuin van particulieren schikt en herschikt zij de composities, steeds weer opnieuw, soms zelfs gedurende weken of maanden. De keuze van de vaas, de stand van de vaas, de combinatie vaas en bloemen, een goede balans en voldoende spanning en afwisseling, alles wordt nauwkeurig afgewogen. 

Behalve de vijf schilderijen met vazen van Royal Delft is op de tentoonstelling ook een twintigtal portretjes van bloemen te zien, op ware grootte minutieus geschilderd en een aantal andere bloemstillevens, waaronder een boeket voor de maand april uit een maandenserie.

Ieder bezoeker van de tentoonstelling krijgt een boekje over het werk van Henriëtte en Roman Reisinger. De tentoonstelling is onderdeel van een bezoek aan Museum de Zwarte Tulp.  

Open: dinsdag t/m zondag van 13-17 uur. 

Info: www.museumdezwartetulp.nlwww.romanreisinger.nl

  • LocatieHeereweg 219
   2161 BG Lisse
   Zuid-Holland
  • Kosten€ 8,-
  • Kosten info
  • Museumkaart is geldig