Biologische bollen bestellen (voor verwildering)

Biologische bollen bestellen (voor verwildering)

Marieke Nolsen deelt haar enthousiasme voor bloembollen met ons en geeft praktische tips. ‘Geen ander soort plant biedt in het voorjaar zoveel kleur.’ Ze pleit voor biologisch. ‘Ik heb het gevoel dat we op een omslagpunt zijn beland.’ Marieke selecteerde zes biologische bollen die vrijwel allemaal geschikt zijn voor verwildering. Je kunt ze nu bij ons bestellen en krijgt ze half oktober geleverd!

Deels regulier, deels biologisch

3.000 bollen plant Marieke elk jaar. Een pittige klus, beaamt zij. Maar geen straf, want terwijl je bezig bent, de bollen stuk voor stuk in de losgemaakte grond duwt en weer toedekt, ben je iets aan het creëren. Iets om naar uit te kijken en je op te verheugen. “In je hoofd til je de tuin als het ware over de winter heen.”
Er zijn geen andere planten die in het voorjaar zoveel zo veel kleur geven, benadrukt Marieke. “En omdat de bollen elkaar zo snel opvolgen in bloei, zie je steeds weer iets nieuws. Vanaf april kijk ik vijf weken lang iedere week naar een andere tuin.” Voorlopig slaat de aanschaf van 3.000 biologische bollen nog een te groot gat in haar budget, stelt Marieke. Daarom bestelt ze deels bollen die regulier zijn geteeld. De overige, biologische bollen schaft ze aan bij naturalbulbs.nl.
 

Juist bol op de juiste plaats

Bij het kiezen van bloembollen zijn er verschillende zaken waarmee je rekening kunt (of moet) houden. Bloeitijd, hoogte en bloemkleur zijn voor de hand liggende criteria, maar belangrijker nog is de beschikbare plek. Ligt die in de zon of in de schaduw? Is het er droog of vochtig? Bollen die je koopt zijn kant-en-klaar. Dat wil zeggen dat de bloem die in het voorjaar ontluikt, al is aangelegd in de bol. Daarom is er in dat eerste jaar na planten weinig kans op teleurstellingen. Maar het is natuurlijk helemaal mooi als de bollen zich in de tuin gaan vestigen en ieder jaar - of op z’n minst een aantal jaren achter elkaar - terugkomen en zich zelfs vermeerderen. Dat laatste lukt alleen als de bollen worden geplant op een plek waar ze zich helemaal thuis voelen én als het zogenaamde ‘verwilderingsbollen’ zijn.

Meer tips lees je in het volledige artikel in Groei & Bloei september 2022 

Hoe te bestellen?

  1. De bollen kosten € 7,50 per zakje 
  2. De verzending kost € 7,50 per bestelling 
  3. Je betaalt de bollen direct via iDeal
  4. Je kunt bollen en zaden toevoegen in 1 bestelling 
  5. Bestel je zaden en bollen tegelijk, dan zal er 1x € 7,50 bij geteld worden voor verzending
  6. Je ontvangt direct na de bestelling een mail met een overzicht van je bestelling
  7. Levering vanaf half oktober.

Je kunt bij G&B nog veel meer zaad bestellen, kijk hier voor ander zaad van groente en sierplanten

Tekst: Fransje van Dorp, fotografie Sandra Verkic
Uit Groei & Bloei september 2022

Biologische bollen bestellen (voor verwildering)

Tulipa clusiana ‘Tinka’

Bloeit rozerood met een citroengeel randje. Dit botanische tulpje is kleiner en fijner dan de klassieke, veredelde tulpen. Van nature groeien botanische tulpjes op droge, stenige plekken in de bergen. In de zomer bakken de bolletjes in de zon. In het voorjaar, als het nog vochtig is door de gesmolten sneeuw, bloeien ze. Op de juiste plek geplant kan dit tulpje verwilderen (op zandgrond eventueel wat bentoniet toevoegen). Omdat de bloemen bij zonnig weer wijd open staan, kunnen de insecten er gemakkelijk bij. Marieke: “Ik zet ze vaak in een groepje neer, waardoor het wat voller oogt. Ook leuk tussen vergeet-mij-nietjes of samen met hogere tulpen.”
Hoogte: circa 30 cm; bloei: late voorjaar.

Biologische bollen bestellen (voor verwildering)

Tulipa ‘Orange Cassini’

De bloemen van deze sterke tuintulp zijn koperachtig oranje en hebben een kersenrode blos, die langzaam naar oranje verkleurt. Samen met rode tulpen zorgen ze voor een warme gloed in je tuin. Marieke: “Dit is toch wel een van de sterkere soorten, die gemakkelijk nog een keer terugkomt.”
Hoogte: 30-40 cm; bloei: vroege voorjaar.

Biologische bollen bestellen (voor verwildering)

Tulipa clusiana var. chrysantha

Marieke: “Ook zo’n leuk, klein tulpje en ook weer een enorme bijentrekker.” De bloemen zijn tweekleurig. Is het koud, dan blijven ze dicht en zie je voornamelijk rood. Schijnt de zon, dan gaan ze open en wordt het zachtgele binnenste zichtbaar. Op een zonnige, enigszins droge en voedzame plek kan dit tulpje verwilderen. Voeg op zandgrond eventueel wat bentoniet toe. Botanische tulpjes zijn ook in mixen te koop.
Hoogte: 25 cm; bloei: april.

Biologische bollen bestellen (voor verwildering)

Narcissus poeticus var. recurvus

(helaas uitverkocht)

Wordt ook wel dichtersnarcis genoemd en bloeit als een van de laatste narcissen. De bloemen ontluiken eind april (soms pas in mei) en geuren heerlijk. Deze narcis staat graag in humusrijke, vochthoudende - maar wel goed afwaterende - grond, op een plek in de zon of halfschaduw. Marieke: “Bij mij komt hij wel terug, maar niet heel goed. Maar hij is wonderschoon.”
Hoogte: 40 cm; bloei: eind april/mei.

Biologische bollen bestellen (voor verwildering)

Narcissus ‘Minnow’

Deze dwergnarcis geurt heerlijk, bloeit uitbundig en is geschikt voor verwildering. Omdat er meerdere kleine bloemen aan een stengel zitten, ziet ‘Minnow’ er anders uit dan de meeste narcissen. Zet hem in losse, humusrijke grond, die in de winter niet te nat mag zijn. Zon of halfschaduw. Leuk samen met bosanemonen!
Hoogte: 20 cm; bloei: maart-april.

Biologische bollen bestellen (voor verwildering)

Fritillaria uva-vulpis

De auberginekleurige bloemen hebben een geel randje. Ze hangen en er zitten verschillende bloempjes aan een steel. Marieke: “Je moet ze in een groepje planten, met zo’n tien bij elkaar. En dan een paar groepjes per vierkante meter. In een mix komt dit bolletje minder goed tot z’n recht. Het wordt een ander verhaal als je ze - wat ik vaak doe - ook als plukbloemetje gebruikt.” Deze Fritillaria of vossedruif staat graag op vochthoudende grond, in de zon of halfschaduw.
Hoogte: 30 cm; bloei: april-mei.

Zaad bestellen

Aantal zakjes

Subtotaal: € 0,-