Wilde knoflook bestellen

Wilde knoflook bestellen

Een eetbare tuin hoeft niet te bestaan uit kolen, courgettes en rijtjes met sla. Er zijn zoveel planten die niet voor hun eetbaarheid worden gekweekt maar toch iets toevoegen aan de keuken. Neem Tulbaghia ofwel wilde knoflook. De bloemetjes zien er teer uit maar zitten vol pit. Ook met het blad kun je een gerecht oppeppen. Zelf eens proberen? Je kunt de biologische Tulbaghia nu bestellen! 

Eetbare bloemetjes

Hij wordt wilde knoffel genoemd maar luistert ook naar namen als Kaapse knoflook, wilde knoflook, moeraslook en wilde sierlook. Hieruit zou je kunnen concluderen dat de plant iets wegheeft van knoflook en ui. En dat klopt. Het smalle, wat grijzige blad kun je gebruiken als een pittig soort bieslook maar de smaak ervan is nog niets vergeleken bij de aroma-explosie van de geurende bloemetjes. Als je daarop kauwt, proef je eerst knoflook en na zo’n tien seconden volgt de frisse, tintelende smaak van waterkers. Eigenlijk zijn ze te mooi om van de plant te halen, maar het goede nieuws is dat je er maar heel weinig van nodig hebt: voor wat extra pit in een salade heb je aan een stuk of vijf genoeg. 

Direct Tulbaghia bestellen kun je hier (prijs € 5,75 voor 3 stuks en € 7,50 verzendkosten eenmalig per bestelling).

Kweek wilde knoffel in pot

De officiële naam van wilde knoffel is Tulbaghia. Tulbaghia groeit van nature in Zuid-Afrika, waar hij voorkomt langs oevers en in moerassen. Door die Zuid-Afrikaanse roots is z’n winterhardheid bij ons een beetje twijfelachtig. Er wordt gezegd dat ie -10 °C aan kan maar daar kun je geen vergif op innemen, zeker niet in een kwakkelwinter. Winterse nattigheid in combinatie met periodes van vrieskou is immers de achilleshiel van veel exotische planten. Toch zijn er wel degelijk tuiniers die Tulbaghia met succes in de vollegrond kweken. Mits die grond niet te nat is en de plant in de winter wordt afgedekt door eigen bladresten, stro of boomblad.
Intussen is wilde knoffel ook een leuke potplant. Daalt de temperatuur beneden het vriespunt, dan kun je hem het beste op een lichte, vorstvrije plek zetten. Zo geniet je ook in een volgende zomer weer van dit mooie en bijzondere knolgewas.  

  • Naam: Tulbaghia violacea
  • Planttijd: het vroege voorjaar (in pot)
  • Grondsoort: goed doorlatende humeuze (pot)grond
  • Vraagt: zon/halfschaduw
  • Bloeitijd: mei-oktober 
  • Hoogte: in bloei maximaal 50 centimeter
  • Eetbaarheid: blad en bloem 

Uit: Groei & Bloei jan/feb 2025
Tekst: Fransje van Dorp

Meer in deze categorie