Groei&Bloei 2022 week 20: Regen

2022 week 20: Regen

2022 week 20: Regen

heerlijk verfrissend en hoog nodig, je ziet een en ander een groeistoot maken, maar…………… dan komen ook de slakken weer tevoorschijn. Zette al dagen alle bakken met zaailingen en verspeende planten omhoog, al weken geen slakkenvraat gezien en na een buitje, zijn er al een aantal ,,zwakke’’ planten weggevroten!!!!

Zaaide de zonnebloemen op diverse manieren: in wc-rolletjes, in zaaibakjes (oud champignonsbakje, maar maakte geen gaatjes in de bodem) en direct op de tuin, in rolletjes kwam niet alles op, voornamelijk een soort, natuurlijk de mooiste, in de bakjes matige opkomst en op de tuin, alleen goede opkomst bij zelf geoogste zaden, maar daar zag ik vanmorgen ook slakkenvraat, er blijft wel wat over.

Over de andere thuis, binnen/buiten zaaisels eigenlijk best tevreden, verspeende al het een en ander maar ook daar een enkel slachtoffer van de slak.

Zaaide op de tuin ook een drietal bloemen en daar zag ik tot gisteren alleen wat sprietjes bij de Cosmos maar die waren vanmorgen al weer verdwenen, daar vrees ik het ergste.

Vanmorgen in erwten bedden nog vanalles bijgezaaid, met hele hoge verwachtingen, door combinatie van lekker vochtige, warme grond. Op een van de plaatjes goed te zien de peultjes en schokkers in wc-rolletjes en direct gezaaid, die in de rolletjes hebben veel te lijden gehad van de heftige zonneschijn, direct zaaien onder de juiste omstandigheden (geduldig wachten) lijken zelfs een voorsprong te hebben, ogen krachtiger en sterker, de peul die ontsnapte met zaaien en ik thuis in de narcissenpot trof, is de winnaar de eerste peultjes klaar om geplukt te worden!!!!

De spinazie die ik zaaide is goed opgekomen nu kijken of de regen ze nog een flinke groeistoot zal geven.

Plantte weer sla in de hangingbaskest bij huis, samen met een soi die ik kreeg van tuinvriendin.

Dahlia tip:

Kreeg van de week een tip in verband met ontwaken van dahlia’s: plaats de overwinterde dahliaknollen voor het oppotten een nachtje in emmer met water, ze zullen zich gemakkelijk vol zuigen met vocht. Het ziet er veel belovend uit.

Zaaide vanmorgen een selectie wortels in een grote kuip, vanmiddag een zacht buitje eroverheen.

Kreeg ook echte buitentomatenplanten van tuinvriendin die ik vanmiddag in grote potten plantte in gedeeltelijk oude tomatengrond, tomaten zouden daar geen moeite mee hebben.

Reacties:

Angela: water kwam/komt gelukkig weer op natuurlijke manier, en de warmte gelukkig een beetje gedimpt, want na plens water, volgt een ongeloofelijke groeistoot, van alles wat wel willen laten groeien, maar ook van dat wat we liever niet willen zien.

Paul: idylisch verhaal bij de lelietjes, was te druk om voldoende aandacht aan ze te geven, hun geur verrastte mij wel heel veel keer. Ben van de week wel op een avond waarvan er maar een aantal in het jaar voorkomen: windstil, geen muggen, en heel aangenaam van temperatuur, effe rustig buiten gaan zitten, benieuwd of de vleermuizen alweer actief waren, zag ze niet, was misschien ook wel te laat. Zag wel begin vorige week de eerste zwaluw, later die week scheerden ze in grotere aantallen weer zomers tussen de huizen met hun bekende geluidjes, ze kwamen erg laat dit jaar.

Harry: wat heftig zoveel meikevers, bijna om bang van te worden, geen natuurlijke bestrijders van ze in de buurt????? Weer een barstensvolle kleurrijke vertelling over vanalles je de tuin, het ene nog mooier dan de ander!!!! Ben meer van de bloeiers dan klimmers en heesters, de struik clematis dus een voor op wenslijstje. Inmiddels is aantal mm vast wel toegenomen, hier viel tot nu toe dik 25 mm.

 

Fijn weekend allemaal!!!

Foto's bij deze tuinlog

Praat mee op groei.nl

Reacties (2)

harry hakvoort

harry hakvoort

Hoi Veris, Ben ik blij geen slakken te hebben, moest er nog bijkomen. De meikevers worden wel door kraaien gegeten, zie ook graafgaten in het gazon zitten. Maar het ergste moet natuurlijk komende jaren weer komen met de engerlingen. De cosmea vind ik ook moeilijk te kweken, zijn erg iel. Soms is rechtstreeks zaaien makkelijker. Van enkele soorten voorgezaaid en verspeend heb ik nu ook rechtstreeks gezaaid zoals de iberis. Ben benieuw of de geplante ook daadwerkelijk de iberis is… kan het blad nog niet goed herkennen. De 2 dag viel hier m aar 8 mm… wel veel wind en een top uit een sierkers. Goede tip van de Dahlia’s. Mijn gekregen dahlia’s van koningsdag beginnen ook uit te lopen. Goed weekend

Reageren op

Paul

Paul

Hoi Veris,
We hebben hier ook veel slakken. Ik blijf ze de baas met
https://www.allestegenongedierte.nl/ecostyle-slakkenlokdoos-navulling-3-x-50-ml.html?id=127155959&utm_source=google_shopping_nl&utm_medium=cpc&utm_term=44144-127155959&gclid=EAIaIQobChMI-rXI58z79wIVTAKLCh3-AwBiEAQYBSABEgIKIfD_BwE

Die dahlia truc pas ik toe op verdroogde knollen van cyclamen; doe er wel gelijk een schimmelwerend middel bij en net als het wellen van gedroogde pruimen, komen ze daar heel goed van bij.
Sterkte met de regen en de slakken en alle hulde voor jouw doorzettingsvermogen.
Groetjes.

Reageren op