Groei&Bloei 2022 week 24 Groei

2022 week 24 Groei

2022 week 24 Groei

Naast heel veel groei op de tuin ook dingen die niet goed gaan. Vandaag effe in andere tuinen wezen kijken via Open tuinen dag van Groei Enkhuizen

De bloemen op de volkstuin gaan als de brandweer, de vaste bloemenplanten en de ijzersterken die er al jaren staan en zich vrij mogen uitzaaien, de nieuw gezaaiden kwamen wel op maar verdwenen plotseling, of zag ik helemaal niet.

Van de week het blauwe net over de bessen gespannen, zag dat er hier en daar lege trosjes in begonnen te komen, en ook bessen op de aarde, het blauwe net zou de vogels op een dwaalspoor brengen (water).

Deze week ook een van de oude composthopen helemaal leeg gemaakt, de compost gezeefd en middelste compost over laatst gepootte aardappelen gegoten (aangeaard). De nieuw opgezette hoop tegen inwaaien van zaad beschermt door aanbregen van thermodoek.

Weer verder gewerkt aan verwijderen, kort houden van grassen, op een plek vond ik diep tussen gras diverse aardbeiplanten met al kleurende ZEER grote aardbeien, dit zouden zomaar zaailingen van BOSaardbeien kunnen zijn, volgens mij groeien zij bij voorkeur op schaduwrijke plek, iets om over na te denken.

Zag al eerder een vreemde ontwikkeling bij de knoflook, de knoflook bloemknop/broedbolletjes komt niet op de goede manier tot ontwikkeling, een bloeistengel in een grote boog met broedbolletjes op de punt.

Op de tuin op sommige plekken planten met een eigen plek, maar ook veel met van alles door elkaar.

De hyachint boontjes gekregen van tuinvriendin komen heel goed op, de spitskolen die ik bewust al wat groter liet groeien in potje, allemaal aangevroten, denk nu dat niet alleen door slakken vraat veroorzaakt wordt, zou zomaar ook door duiven/eksters veroorzaakt kunnen worden/zijn.

Zeefde de brandnetelgier (nog van vorig jaar) en verdeelde deze precies zo dat alle aardappelen een gelijke scheut kregen

Vanmiddag op open tuindagen dag van Groei Enkhuizen zag ik voorwat betreft vraat door vogels een oplossing, netten over pas aangeplantte gewassen, dat was op de eerste tuin van de tocht, ,,The Garden, tuin waar jarenlang een van de zaadbedrijven hun proefvelden had, heeft een team in samenwerking met alle zaadbedrijven een prachtige tuin uit de grond gestampt waarin in allerlei plantbedden nieuwe aanwinsten, van groenten, vruchtgewassen en bloemen worden getoond. Bij het prachtige sla/andijvie bed moest ik meteen denken aan de Tuinen van Villandry, een kasteel met tuin langs de Loire waar in de hoofdtuin groenten, in bedden omgeven door lage haagjes, de hoofdrol spelen.

Daarna bezochten we een verborgen tuin in de stad, werkelijk perfect onderhouden en beplant, met een vijver omringd door prachtige bloemenborders, een plaatje!!!!! De volgende tuin hoorde bij een van de Huizen in het Snouck van Loosenpark, een zeer romantische tuin, met veel moois op kleine stukjes tuin, met veel niveau verschillen, prachtig gelegen aan water, met tot besluit een zeer klassieke tuin met borders en prachige gemetselde poort, heel (Engels, romantisch).

De laatst te bezoeken tuin ligt onder aan de dijk, die de tuin beschermt tegen de koude noordenwind. Een tuin met allerlei paden en paadjes die door de tuin heen lopen, omgeven door prachtige borders, een schitterende kas, met prachtige oppotplek en boordevol tomaten en een terras schitterend aangelegd, in vorm en materiaalkeuze, gemaakt van beton, wat eruit zag als natuursteen. We reden al vele keren boven op de dijk langs dit  huis en zijn tuin en weten nu hoe prachtig deze is

Op fotorondje door de volkstuin later vanmiddag zag ik: een vreemd hoopje poep (superverse wormenpoep??), prachtige Verbascums en Veronica’s.

Foto's bij deze tuinlog

Praat mee op groei.nl

Reacties (1)

Harry Hakvoort

Harry Hakvoort

Hoi Veris,
ik pas ook brandnetelgier toe en heb het idee dat de bladplanten als een speer gaan. Heb voor de buxus de lavameel uitgeprobeerd. Gaat tot nu toe goed, maar wel een stuiverij om het erop te krijgen. Blijkt dat er verstuivers voor zijn, maar eerst maar ff aanzien. Weet jij of knoflook zich erg vermeerderd? deze hebben we toegepast als mogelijke afweer voor engerlingen.
Leuk om weer andere tuinen te bezoeken. Gaan we ook weer doen.

Reageren op