Groei&Bloei 2022 week 30 Wat een week……..

2022 week 30 Wat een week……..

2022 week 30 Wat een week……..

Begon erg gezellig, nodigde schonezussen uit om te komen plukken kwamen er ook schonebroers mee/kijken, bij een lekker temperatuurtje, bijna geen wind en volop op zon werd het een SUPER ZONNIGE ZONDAGmiddag, redde later in de week een groene specht, en ontdekte twee egels in de achtertuin, kocht andijvie- en koolplanten om productie ah hummm door te laten gaan………………de week eindigde in isolatie.

Kreeg zonnebloemen, mijn eigen zonnebloemen zaailingen bijna allemaal verpieterd, deze brachten de zomer in huis. Op plek waar ik phlomissen plukte zie ik een tweede bloei, punt van aandacht, want: wanneer een plant zijn levenscyclus nog niet heeft afgemaakt: plant, bloem, zaad, zal deze proberen dit als nog te doen: TWEEDE BLOEI!!!!! Zaaddozen zijn erg leuk maar wanneer dit er teveel zijn………… Op de tuin zijn veel planten waarbij deze truc zou kunnen werken.

Paprika, pepers en augurken gaan geweldig goed, de pepers zouden beter gedijen in huis, maar met het weer van heden en het plekkie pal zuid tegen muur geeft de pepers hier zelf een voorsprong op die in huis!!!!

Topte de pepers om ze niet lang en priegelig te laten worden, dacht dat doe ik ook met de paprika maar die kan wel wat lengte hebben, de paprika is nu iets TE compact, leermomentje!

Hoop dat de overwinterde Tibouchina urvilleana of spinnenbloem nog wat meer bij trekt, dat de gift wormenkompost daarbij zal helpen, dat de knoppen die er in zitten zullen gaan bloeien.

De preizaailingen stonden in een te klein potje, zette dit kleine potje in grotere pot met verbluffend resultaat, de preien zijn hard op weg om potloodformaat te krijgen (groot genoeg om op de tuin te planten).

Snoeide de druif, ik paste de zomersnoei toe, na een trosje knip je na het tweede blaad de top eruit, ziet er keurig uit, nu nog de vogels weg houden, de druiven hangen veel meer open en bloot.

Zag van de week een buurkat liggen loeren in de tuin naar prooi, deed erg voorzichtig want wilde weten waar de kat naar lag te kijken, zag dat het de groene specht was, in levende lijve op plusminus zes meter bij mij vandaan, die met z’n snavel in de grond zat te pikken, besloot om in actie te komen wanneer de kat in actie kwam, gelukkig liep het goed af. Bij controle waar de specht naar zat te pikken, zag ik een mierenschacht, vraag mij af hoe spoort de specht deze kleine openingen op??

Heb de alstroemeria als tuinplant ontdekt, een topper!!!!!

De namen van bekende bloemen in bloemenzee bij de buurman zijn: pekbloem en koekruid.

Plantte de bloemkool, spruitjes en andijvie op de tuin, voor de boerenkool geen energie meer…….. die doen we morgen, daar kwam het niet van: positieve test.

Foto's bij deze tuinlog

Praat mee op groei.nl

Reacties (2)

harry hakvoort

harry hakvoort

Hoi Veris,
Mooi dat je egels in je tuin hebt. Die heb ik de laatste jaren hier nauwelijks gezien. We hebben wel weer eekhoorntjes. Helaas worden ze wel eens aangereden. Laatst zat onze hond er eentje achterna. De eekhoorn kon het vege lijf redden door rechtstandig tegen het huis op te klimmen!
De Alstroemeria kan heel lang bloeien en ze zijn er in veel kleuren. Met een beetje geluk kun je ze ovehouden. Ipv zonnebloemen heb ik Siljphium perfolliatum (zonnekroon). Dit is een vaste plant die 2,50 meter hoog wordt en wellicht nog langer bloeit. Hij is te delen en zaait zich matig uit. De bloem is wel iets kleiner maar de beginnende knoppen zijn ook prachtig. hij is ideaal voor achter in een border.
n.b. je tip van lavameel voor de buxus lijkt te werken. Dit jaar nog weinig rupsen gezien. Wel motten want die vang ik middels een geurpotje.

Reageren op

Angela's tuin

Angela

Ach Veris,
Wat een pech.
Ik ook.
En nu blijkt dat die zelftesten nog wel 2 mond een positieve test laten zien als je wél negatief bent.  GRRRRRR.
maar de zon schijnt, dus je kunt de tuin in. Hoop dat je niet erg ziek ervan bent.

Reageren op