Groei&Bloei 2022 week 35/36 Droog

2022 week 35/36 Droog

2022 week 35/36 Droog

Regen tekort loopt op, hier in de omgeving al zo’n 280 tot 300 mm tekort, wellicht dat daar vanavond/vannacht wat vanaf gaat, forse buien voorspeld.

Waar in de tuin bij huis het groen een dichte muur vormde, kijk je daar nu dwars door heen, de tuin snakt naar water, bij huis krijgen alleen de potten water.

Op de volkstuin geef ik mondjesmaat water, gisteren regen verwacht, het was druk op de volkstuin, waar iedereen nog snel een en ander droog wilde aanpakken,  0,2 mm gemeten,  het mooie weer weet van geen wijken, vandaag gewoon weer een stralende ZOMERdag.

Ben al enige tijd bezig zaden te verwijderen van planten die zich explosief zouden kunnen vermeerderen, heel tevreden de grootste bulk aangepakt, van een aantal planten op de tuin verzamel ik zaden, vandaag plukte ik wat zaad in buurbloementuin.

Tussen het schonen door vorige week een daggie wezen fietsen in Friesland: het Gaasterland, fietsten langs zee, waar we keken of we kerketorens van West-Friesland konden herkennen, door het boerenland, en door de bossen. Mooi gevarieerd bos, met beuk, eik en den, daar was het heerlijk aangenaam van temperatuur, en leerden we dat het bos van productiebos, (eikenhakhoutbos, voor leerlooijeren) zijn diversiteit aan beplanting ging aanpassen, door ook coniferen te gaan planten, we zagen prachtige mastpalen her en der in het bos staan.

De kolen groeien als kool, al verwijderde ik vandaag wel een plant die helemaal onder de luis zat.

Vandaag fietsten we dichtbij huis, want: hoe zou de kloostertuin Nieuw Licht (Blokker/Zwaag) de droogte weerstaan. We zagen een tuin die er prachtig bijstond. Er waren onder andere een paar prachtige asters, de vijgenboom barstensvol vijgen, het project wilgenkathedraalramen daar ging het wat minder mee, jammer.

De kloostertuin ligt in gebied waar van oudsher heel veel fruit werd geteeld, in een tuin een tafereel van hoe het fruit vroeger geoogst werd: de ladders achter in de tuin, de producten werden verzameld in rieten bussels die door de lorrie naar de sorteer/inpak plaats gebracht werden, een prachtig plaatje!!!

Foto's bij deze tuinlog

Praat mee op groei.nl

Reacties (1)

harry hakvoort

harry hakvoort

Hoi Veris,
ja zelfs de wilgen die hebben het moeilijk. Steek een tak in de grond en ze slaan aan…maar 3 exemplaren bij ons doen het ook matig.
Als je door de bossen fietst dan merk je direct dat daar de temperatuur velen graden koeler is. Dat met de bijbehorende humus maakt dat de varens nog steeds redelijk groen zijn.
Alhoewel het fietsen langs het water lijkt me ook lekker verkoelend. Daar moeten wij iets verder voor fietsen!

Reageren op