Groei&Bloei 2022 week 37 – 40 Nazomeren

2022 week 37 – 40 Nazomeren

2022 week 37 – 40 Nazomeren

Op zonnige dagen gingen we nog effe fietsen, op de iets mindere dagen tuin afbouwen en op regendagen was ik bezig met plannen maken voor nieuwe tuinjaar.

Fietsten rond en om Uitgeest langs meer en forten, door boerenland Busch en Dam, langs kleinste, ooit begonnen als rijdend “tiny”museum “De agatenkapel”, nu museum met vaste plek???

Wat dichter bij huis, ontdekten we een “Hollandse”Monetvijver en twee tuinen barstensvol herfststijlloos Colchicum autumnale, de een nog mooier dan de ander.

Plukte al diverse dahliabloemen, allemaal whoppers, van verschillende planten uit verschillende potten maar tot nu toe steeds van een en dezelfde kleur, die dahlia dus niet alleen met prachtige bloemen maar blijkbaar ook de sterkste van de diverse soorten die ik van vorig jaar overhield, er is nog hoop op andere kleuren er zijn nog enkele knoppen onderweg.

De zacht roze herfstaster doet het geweldig in de achtertuin de knalroze op de volkstuin is overwoekert door de gele phlomis, verrassend op de volkstuin de prachtige paarse vernonia.

In de achtertuin eindelijk veel knalrode rozenbottels, de lathyrus die maar door blijft bloeien, in een bak heel veel cyclamenbloemen, al twee bloemen aan de tibouchina (spinnenbloem) die de winter had overleefd, stond alleen veel te nat in pot met verstopte afvoer, de lemon queen die uit de doden opstond net als de Euphorbia ‘Diamond Frost’, de twee heel laat gezaaide kerstomaatjes staan te bloeien, plukte al eerder kerstomaatjes van een andere Outhouse cherry plant (top buiten cherrytomaat, met overheerlijke smaak), hoop nog de andalusische kerstomaat te mogen proeven, elke dag wel een paar verschillende tomaten rijp. Gebruikte puntpaprika’s/pepers rauw gevuld met zachte kaas, andere in diverse andere gerechten en plukte HEEL VEEL kleine trosjes druiven, misschien iets te vroeg maar wilde ze niet laten verpieteren door stormachtige wind.

Ontdekte op de volkstuin een explosie van jonge lieveheersbeestjes en ben bij werkzaamheden bij huis twee salamanders, in bloemenweide van de buurtuin een onbekende gele gast ?????? En van de week plopte in ene de naam binnen van de spontaan opgekomen oja plant die een plekkie had gevonden in de pot bij de egyptische boomui, dat moet een cerinthe major purpurascens zijn.

Ga de nog voorspelde nazomerdagen gebruiken om verder te werken aan opruimen/winterklaar maken.

Reacties:

Hé Angela,

Al mais gegeten??? Na alle zonneschijn eindelijk wat regen maar ook al harde wind, sein om tuin winterklaar te maken, je bent al lekker bezig.

Hé Harry,

Wat een werk aan je vijver, hoop dat die weer tot rust is gekomen. Jammer dat de heerlijke zomer een aantal slachtoffers veroorzaakte, nieuwe ronde, nieuwe …….

Las dat na buxusmot, een schimmelziekte de buxus vaak definitief nekt, was erg optimistisch…….. De hazelaar in onze tuin laat het dit jaar afweten, jammer. Dank voor al je mooie plaatjes en info, hij al wel naar de Hessenhof!!!!!

Hé Paul,

Prachtige blauwen in je tuin!!!!! En…… over blauwe gesproken, op rondje binnen 500 meter hier van huis ontdekte ik in drie verschillende tuinen hele grote, prachtige blauwe monnikspepers!!!!! Waar verhalen……….

Fijne nazomerdagen!!!!!!!!

Zo jammer dat foto's niet meer vergroot kunnen worden!!!!

Wat een SNELLE REACTIE, nog niet 100% maar stukken BETER!!  DANK!!!!!!

Foto's bij deze tuinlog

Praat mee op groei.nl

Reacties (2)

Paul

Paul

Hoi Veris,
Mooie tocht en dat levert altijd leuke plaatjes op en fijne fotoherinneringen. Jouw cyclamen zijn ook wakker geworden. Hier gaan ze als de raceketels. Is dat een woord eigenlijk?
Ga lekker door met plannen, maar eerst even de beste momenten van het weer meepakken.
Groetjes.

Reageren op

harry hakvoort

harry hakvoort

Hoi Veris,
Ja die Cerinthe heeft een mooie diepe blauwe kleur. Heb er nog geen ervaring mee. Die herfststijlloos zou ook wel meer toegepast mogen worden. Stel je voor een combinatie met die andere 2 foto’s: de aster en roze dahia.. Prachtig!

Reageren op