Groei&Bloei 2023 week 12 mijn eerste bloemkool(tje)

2023 week 12 mijn eerste bloemkool(tje)

2023 week 12 mijn eerste bloemkool(tje)

Plantte omstreeks week 30 2022, na rooien van de aardappelen, bloemkool- en boerenkool. Er sneuvelden een aantal bloemkoolplanten en een boerenkoolplant, heb heel wat keren boerenkool kunnen oogsten, de bloemkool: ik had er een hard hoofd in. Een aantal weken geleden ontdekte ik veel vraatschade (ganzen?) bij de resterende bloemkoolplanten maar…… ook begin van aanleg kooltje. Doordat er niet al te veel blad (bescherming tegen verkleuring) meer over is, wat extra aandacht daarvoor, het zou super zijn m’n eerste bloemkool(tje) te kunnen oogsten.

Afgelopen week niet veel op de (volks)tuin kunnen werken vanwege heel veel regen dagen. Eerder deze week bij checken van de toestand op de tuin schrok ik heel erg, er stond heel veel water op de volkstuin. Vanmorgen wezen kijken, gelukkig grootste gedeelte van het water verdwenen, op een of twee paden na, paden op hoogste plek op de tuin waar de bovenlaag al langer teveel verdicht is. De regen valt vandaag (zondag) in het zuiden.

Trof vanmorgen blauwe druifjes, een mooie blauwe hyacinth en maarts viooltje op de volkstuin, daar word je dan weer vrolijk van.

Ook een flink uit de kluiten gewassen ridderspoor, deze mag op de tuin blijven staan, ridderspoor haalt doormiddel van zijn diepe wortels voedingstoffen vanuit de diepere lagen van de grond naar boven, een nuttige plant.

Veel boeren zijn niet blij met ridderspoor in hun land, maar zag van de week in oude tv-uitzending een boer die een ander verhaal over de ridderzuring vertelde, hij beschouwde de ridderzuring als een nuttige plant want: wanneer een koe teveel gras heeft gegeten ontstaat er een ongunstig klimaat in z’n magen, de koe eet dan graag van de zuring om de toestand te neutraliseren, de weide en natuurlijke apotheek.

Foto's bij deze tuinlog

Praat mee op groei.nl