Groei&Bloei 2023 week 7: Imbolc, Maria Lichtmis, vuurfeest

2023 week 7: Imbolc, Maria Lichtmis, vuurfeest

2023 week 7: Imbolc, Maria Lichtmis, vuurfeest

Meerdere namen voor de eerste dagen van februari, dagen waarop de start van het groeiseizoen gevierd wordt.

Met Imbolc vereerde de Kelten de godin Brigit (geneeskunde en vruchtbaarheid, mogelijk oorspronkelijk de godin van de landbouw) feest begint op de vooravond van 1 februari.

In het Ierse christendom gevierd als Brigid day, feest van de eerste lentedag, onderdeel van de viering van het roomskatholieke Maria Lichtmis. De naamdag van de heilige christelijke Brigida is op 1 februari.

Veertig dagen voor kerstmis vieren we (Sint-Maarten lichtje) en veertig dagen na kerstmis, 2 februari, vieren/vierden we ter ere van Maria (Maria Lichtmis) deze feestdag een vervanger van de lichtprocessie (ten tijde van de romeinen) ter ere van de godin Demeter , de godin van landbouw en gewassen (graan). Deze periode heet ook wel Grote Kersttijd. Op Maria Lichtmis staan pannekoeken op menu.

Het vuurfeest een gelijkwaardige viering door nieuwe, moderne bewegingen.

Het lengen der dagen laat in de middag al merkbaar, de zon wordt krachtiger, de aarde warmt langzaam op, de natuur ontwaakt.

Zondag op sneeuwklokjes tocht belanden we in de Poldertuin in Anna Paulowna, effe checken of daar al vroege bloeiers te zien zouden zijn. Bij de ingang werden wij verrast door de aangename geur van een aantal bloeiende Viburnums. In de gratis toegankelijke tuin, was het zoeken naar bloemetjes, er stonden krokussen op kleur maar door gebrek aan zon niet open, zagen een paar irisjes, een vogelmelkje, narcissen in knop en een paar scilla’s en chionodoxa maar……….heel veel gevulde sneeuwklokjes Galanthus (Pleno), ze stonden in dubbel dikke rijen langs de paden in het sneeuwklokjes paradijs.

Foto's bij deze tuinlog

Praat mee op groei.nl