Groei&Bloei Afscheid van…

Afscheid van…

Afscheid van…

… en welkom.

Zaterdag een week geleden zag ik tot mijn grote spijt dat mijn Japanse sneeuwklokjesboom helaas zo goed als dood is: Styrax japonicus. Bij leven en welzijn is het een sierlijke en rijkbloeiende boom/heester met een aangename geur (orchidee) die sterk wordt bevlogen door bijen.

Maar nu niet meer en hij stond daar met stukken bast losgelaten in onze (half)schaduw tuin met een wimpeltje groen in top. Nadat ik het dode hout eruit had gehaald, bleef er maar erg weinig over, behalve wat groen leven dat, zeg maar, uit slapende knoppen op de stam was uitgelopen.

Dan is het zaak snel de (bittere) knoop door te hakken en op zoek te gaan naar een nieuwe. Die we hadden, stamt nog uit de tijd van Ploeger in de Bilt die hem volgens mij bij Esveld vandaan hadden. Gelukkig zijn er nieuwe te koop, maar het zijn best prijzige jongens.

Ik heb een flink exemplaar kunnen bemachtigen. De kunst was wel om de oude Styrax voorzichtig tussen de andere beplanting (waaronder Hondstandjes en Elfenblad cultivars) uit te halen. Gelukkig zijn de ruim dertig jaar oude Polystichum Setiferum 'Herrenhausen' (Zachte Naaldvaren) en De Osmunda Regalis (Koningsvaren) ongeschonden uit de strijd gekomen. Die zijn, nu ze net uitlopen ontzettend fraai, maar kwetsbaar. De tongvarens heb ik gelukkig kunnen opnemen en die gaan met een paar dagen weer terug.

Het planten wordt nog een toer apart, waarover later.

Een glimpje van deze schoonheid uit zijn jeugd vindt u via onderstaande link.

Voor ik wat vergeten ben of fout heb – ik kan de geplaatste tekst, noch foto's namelijk niet  aanpassen – stuur gerust een email naar: paldr353@gmail.com

Foto's bij deze tuinlog

Praat mee op groei.nl