Groei&Bloei Begin september…

Begin september…

Begin september…

...een goed begin.

Al eerder beloofd: een paar plaatjes van de tweede bloei van de niet gesnoeide vlambloemen. Het enige wat ik gedaan heb, is op het moment dat de bloemblaadjes bruin opdroogden deze van de tros te plukken. Dat klinkt bewerkelijk met een gevoel van maak-ik-niets-stuk-zo? maar als je deze behandeling vergelijkt met een knip van de snoeischaar valt het wel mee, wat heet, ze bloeien gewoon als nieuw!

In november is het twee jaar geleden dat we afscheid namen van de resten van ons buxushaagje. Behalve bij de volhouders en de DECIS-gebruikers staat het Buxus-groen nog enigszins vrolijk te pronken. Bij ons is het haagje ook mooi groen, wel iets grover van structuur dan de Buxus, maar een stuk goedkoper en gemakkelijker in het onderhoud. Uiteindelijk kozen wij de Kardinaalsmuts (Euonymus japonicus ‘Green Spire’) en niet de zo geprezen kleinbladige Japanse hulst (Ilex crenata 'Green Hedge' of de Ilex crenata 'Dark Green') omdat die het hier op de klei volgens de man van het tuincentrum minder goed zouden doen. En heel eerlijk, de Ilexjes deden in het tuincentrum hun naam zeker eer aan, namelijk: iel!

Is er dan geen vraat van een of ander? Jazeker, vraat is er wel, maar het valt enorm mee en ik zie nergens van die beruchte spinsels! Dus geen verloren uurtjes schijnbaar doelloos kleverige vingers krijgen of omvallen van de stank van de DECIS langs het pad naar de voordeur bij kwakkelende jonge meesjes.

Blikvanger in de tuin nu, zeker voor de liefhebbers van amaryllis, de Haaklelie, Crinum x powellii of tuinamaryllis. En voor de mensen met een gevoelige neus: het alpenviooltje, Cyclamen purpurascens, die aangenaam naar viooltjes of lelietje-van-dalen ruikt.

Foto's bij deze tuinlog

Praat mee op groei.nl

Reacties (4)

Antje

Antje

dag Paul,

De Japonica Green Spire staat er fris bij. Denk dat ik daar maar voor kies.
Ook bij mij zijn de floxen weer prachtig gaan bloeien. En ik heb de uitgebloeide bloemen er niet uitgepeuterd want ze zijn zo hoog geworden dat ik er niet meer bij kom.

Volgende week komen ze met een hooglader mijn bomen ” een kopje kleiner maken ” spannend.
groeten Antje

Reageren op

Veris-lente

Veris-lente

Hé Paul,
Effe kort, vorige logje een van je MOOISTE!!!!
Effe in lock down door warmte.
Effe heftig geschrokken door: bruine plekken in mijn buxus haag (van de week hoogst persoonlijk, een brenger van alle onheil om zeep gebracht) en zichtbaar minder kool- pimpelmezen in de buurt??????? Verband????
Effe hard aan de slag in de tuin.
Mooi je Crinum, kreeg hem ooit van leraar Jaap van opleiding, jaren lang mooie herinnering maar helaas verloren gegaan, vlambloemen staan hier ook prachtig te bloeien en dank je voor melding van cyclaam met geur van viooltjes/lelietjes!!!!
Groene groet

Reageren op

Paul

Paul

Dag Antje,
Eindelijk kan ik weer een reactie plaatsen. Sorry daarvoor. Volgens Mariette zat er een spamfilter in de weg.
Je zult geen spijt krijgen van die Green Spire.
Trouwens, is alles goed gegaan met het bomen toppen?
Groetjes, Paul.

Reageren op

Paul

Paul

Hoi Veris,
Heeft allemaal even geduurd vanwege een stom filter.
De motten en rupsen zijn kennelijk klaar met het “ex” buxusgroene hart van Nederland.
Gewoon uitkijken naar een alternatief.
Over Crinum, ik had er drie, nu - na zeker twintig jaar - zijn er nog twee over. Maar dat zijn wel hele knapen hoor.
Dank voor je reactie: af en toe wil ik me graag weer eens ouderwets te buiten gaan en dan met zo’‘n in mijn ogen fraaie plant en bloem die precies aansluit bij de sfeer de je zoekt, tja…
Goede zaak dat je Wiel hebt geschreven.
Groetjes,
Paul.

Reageren op