Groei&Bloei Begin van het einde?

Begin van het einde?

Begin van het einde?

Dat betreft bij mij de buxushaag. Je zou denken dat er inmiddels zoveel buxushagen gesneuveld zijn dat de buxusmot ook op zijn retour gaat. Niets is minder waar want ik vang nog genoeg motten.

Nu zijn mijn haagjes nog voor pakweg 75% nog ok, toch zet ik flink de snoei erin. Ze zijn namelijk veel te hoog geworden waardoor de plantjes in de vakken nauwelijks zichtbaar zijn. Het is wel een behoorlijke gok of ze weer voldoende uitlopen. Omdat ik eerder in verschillende tuinen flinke snoei toegepast heb weet ik dat het wisselend kan uitpakken. Forse struiken lopen wel weer uit, maar voordat ze weer fatsoenlijk dicht zitten, gaan er een paar jaar overheen. Het risico op schimmel wordt denk ik minder omdat ze meer lucht krijgen. Maar de kans dat de rupsen het minder overgebleven blad te grazen nemen is aanzienlijk. En lager aan de grond ontdek je ze minder snel.

Dus moet je eigenlijk een plan B hebben. Vorig jaar heb ik enkele iIex crenata gekocht om te kijken hoe deze zich ontwikkelen. Op onze grond doen ze het maar matig en het blijkt dat ze door een kevertje aangevreten worden. Plan C is om de ouderwetse liguster te planten. Deze doet het altijd en kan goed tegen droogte. Makkelijk te knippen en niet duur. Nadeel is wel dat deze niet wintergroen is.

De reuzenhibiscus is een echte laatbloeier. Ik laat hem in een pot staan om binnen te overwinteren.

De sierappeltjes kleuren de tuin roder en ook rosa de Fairy doet zijn best. De eenjarige iberis heeft al opkomende zaailingen. Ik vraag me af of deze vorstgevoelig zijn. Het blauwe plantje is de Caryopteris heavenly blue, ook een laatbloeier

De vruchtbloemetjes van de hedera geuren zoetig en trekken ontzettend veel vliegen, bijen en wespen aan. Ook de Sedum wordt bij zonnig door veel insecten bezocht.

De Dahlia’s doen het wisselend. Met de grootbloemigen valt het mee, maar ik denk dat de droogte niet goed is geweest voor de knopvorming.
 

Het is tijd om de peren te oogsten, dit jaar in overvloed. Wel geen tot weinig pruimen, maar die bomen hebben voorgaande jaren flink gepresteerd en mogen nu wel een jaartje overslaan.

Foto's bij deze tuinlog

Praat mee op groei.nl