Groei&Bloei Blauwe knipogen…

Blauwe knipogen…

Blauwe knipogen…

...uit de knollentuin

Weer even terug… …van weggeweest. Tijd om over de tuin te schijven was er helaas niet de afgelopen maanden; ik was zelfs bijna mijn inloggegevens kwijt.

Het is lang zomersheet geweest en met van alles druk. Vanmiddag zo aan het begin van het weekend is de rust hier iets teruggekeerd met nat oktoberweer. Herfst is het nu zeker, volop. De zomer is werkelijk weg gehageld door een vracht aan eikels, walnoten en kastanjes. Nog nooit hebben de kliko’s en de auto zo geroffeld als de laatste paar weken. De kastanjes in de straat hebben alleen nog maar bruin blad, de lindes kleuren diep geel. De kornoeljes hebben verbrande bladranden. De stoepen hobbelen van de eikels en de beukennootjes. Lang warm en droog was het. De Japanse sneeuwklokjesboom, weer geen rijke bloeier dit jaar, heeft op een enkel wimpeltje groen alleen nog maar bruin blad. De Atlas ceders bepoederen alles in de omgeving met het eerste laagje geel. Door mist berijpte spinrag hangt zo in je haar als je niet uitkijkt. De tuin is van geel weer groen geworden. Planten gingen dood en maakten ruimte voor kleurige nieuwkomers. Monty Don van Gardeners World van de BBC heeft eens gezegd, dat tuinieren een creatieve, zinnelijke bezigheid is, die meer en diepgaander genoegens biedt dan welke andere activiteit dan ook. Zinnelijk tuinieren wil zeggen dat je je bewust bent van je eigen emoties en reacties tijdens het tuinieren, en deze gevoelens door de tuin laat versterken. Dit gebeurt mij ook dikwijls zo en ik ben ervan overtuigd dat het prachtige momenten zijn wanneer planten en geur, kleur of smaak samenkomen en een herinnering oproepen. Dat overkwam mij bij Clematis ‘New Love’ eentje uit de Heracleifolia groep: mooie bloem, lage vorm, winterhard, maar bovenal een heerlijk geur. Deze nieuwkomer nam ik gelijk mee uit het tuincentrum.

Er zijn nog heel veel andere knipogen blauw in de tuin. Een verademing altijd, want ik heb wat met blauw. Blauw geeft diepte. Blauw is voor mij een kleur die uitnodigt en zich niet opdringt, bescheiden. Simpel, recht door zee, transparant en weemoedig. Heel geschikt voor dit verstilde, rustige weekend. En zeker met een licht gesluierde lucht zonder die harde, zonnige contrasten is blauw rijk aan zoveel nuances. Geen enkel blauw is gelijk: de eerste bloemen van aster dumosus  ‘Lady in Blue’, de weefgeraniums zoals wallichianum, lobelia’s, monnikskappen, de eerste welriekende krokus, de blauwe druifjes van de Liriope, riddersporen, loodkruid, ruit en meer. Fascinerend. Het blauw van Clematis x jouiniana 'Mrs Robert Brydon' en het fletse blauw van een onbekende, kruipende clematis tussen de cyclamen in de voortuin. Ik houd erg van dit soort weefplanten.

Foto's bij deze tuinlog

Praat mee op groei.nl

Reacties (2)

harry hakvoort

harry hakvoort

Mooie kleuren Paul!
Ook prachtig die druif met daarin verweven de blauwe bloemenslinger. Loodkruid staat ook nog op mijn wensenlijst. Ik kan helemaal met je meegaan in het blauwe kleurenpalet.

Reageren op

Paul

Paul

Hoi Harry,
Loodkruid is prachtig groen, rood en blauw. Ik vind het een sjieke vakkenvuller, maar je moet hem wel in de gaten houden. Hoop eind van de week wat plaatjes te laten zien van zijn expansiedrift.
Groetjes.

Reageren op