Groei&Bloei Clematis in de knop

Clematis in de knop

Clematis in de knop

Vorig jaar zijn er een aantal nieuwe clematissen geplant. De meesten zijn goed aangeslagen en gelukkig hebben ze weinig last van schimmelziekten. De komende zomerperiode zal ik er nog meer laten want hoewel er nu een 4-tal bloeien komen zijn er ook nog een aantal in de knop. The President is de blauwe grootbloemige en de witte is altijd een van de eersten. De rood/paarse is de “Temptation” die zowel van kleur als vorm behoorlijk veranderd. Bij Kweker Hiddink vroeg ik om een struikclematis. Kreeg echter een “hang”clematis, maar ook mooi. Een week later nog eens gezocht en jawel, hij had ze toch. Ze worden niet veel aangeboden, maar als je eens kijkt op de site van de Hessenhof zie je hoe mooi dit struikje is. Meestal duur maar Hiddink verkoopt ze voor 1,20 euro..

Zo kwam ik ook Russisch zoethout tegen die ik gezien heb bij de tuin van Meihuis, erg mooi als zaaddoos. En nee, er zit geen embargo op (haha).

De Weigelia All summer red is alweer grotendeels verorberd door de engerlingen. Ook een toverhazelaar heeft het niet gered. Voor de Weigelia is een grotere voor in de plaats gekomen, de Florida. Weigelia’s heb je in verschillende soorten en maten. Eigenschap is dat ze al vroeg en rijkelijk bloeien. Vroeger heb ik er eens een gehad die de hele zomer bloeide. Die moet je dan echt op soort zoeken.

Even een mopperstukje: de meikevers zijn echt een “sprinkhanenplaag” geworden. Een kleine eik even verderop is in de top helemaal kaal gevreten. Dagelijks sla is er met een lange stok zo’n 100 kevers uit de bomen in de tuin maar het is dweilen met de kraan open. Je kunt niet meer over het pad lopen of het kraakt onder je voeten. Tijdens een fietstocht rond de Dinkel in Twente zag ik ze helemaal niet. Wel een ooievaar op het nest  en af en  toe de oversteek van het riviertje. Mooie omgeving!

De Cammassia’s zijn op het eind, evenals de Boshyacinten. De Brem is flink gegroeid, pas t 2 jaar maar toch al ruim een meter in omvang.

Enkele grote sieruien doen  het goed maar de Fairyrozen, waar ze bij staan , bloeien nog niet. Dan hopelijk maar een match met Drumsticks die later komen.

Inmiddels heb ik weer zitten kwijlen bij de kweker voor eenjarigen en kuipplanten. Een aparte vond ik de paarsroze  Lochroma Cyanea. Hij moet swinters wel naar binnen, maar schijnt wel gemakkelijk te houden te zijn. We zullen zien. Kweker Hiddink heeft toch vaak leuke en aparte planten voor een prikkie. Zo heb ik een Californische boompapaver en een blauwe papaver gekocht, Drakemuil en Selie (Selinum wallichianum) een prachtige witte schermbloem. Hopelijk kan ik die tzt in bloei laten zien.

In het tufstenen schaduwhoekje zijn 2 planten niet aangeslagen. Daar heb ik de Japanse wasbloem geplant en een gele akelei (zie foto) en even verderop bloeit de gele Lisdodde.

De eerste wijnruit bloeit alweer en ook het bloedgras met op de achtergrond het kattenkruid  en erigeron doet het beter dan vorig jaar.

In de cortensbak met vetplantjes bloeit een Lewisia. Leuk om de foto van vorig jaar terug te zien, een aantal plantjes hebben zich redelijk vermeerderd.

De gele vuurpijl is weer nadrukkelijk aanwezig en het gele zonneroosje op de achtergrond is ook aardig gegroeid.
Donderdag is er over Nederland een flinke bui geraasd. Snel heb ik het weiland kalk gegeven tegen de wildgroei van boterbloem. Een mooi gezicht, maar de paarden eten er niet van. Wij hadden hier vooral een flinke zandstorm. Uiteindelijk bracht ons de dag 11 mm regen. Daar moeten we het mee doen. Morgen hopelijk meer.

Foto's bij deze tuinlog

Praat mee op groei.nl

Reacties (3)

Antje Bömer

Antje Bömer

Ik vind de clematis zo prachtig!

maar in mijn bostuin met veel naaldbomen zijn ze zo weer verdwenen.

Misschien heb jij nog een tip voor mij Harrie.

prettig weekend

Reageren op

harry hakvoort

harry hakvoort

Op zich vreemd, clematis wordt ook wel bosrank genoemd dus aan de rand van het bos zou het moeten kunnen. Ik vind clematissen wel wispelturig en niet altijd even gemakkelijk. Kies in eerste instantie kleinbloemige clematissen, die hebben minder kans op schimmelziekten. Ze zeggen dat de voet het liefst in de schaduw staat en de rest in de zon. Ik heb een Montana die nu vol in de zon staan en doet het daar prima. De gele Clematis tangutica doet het meestal goed (ook mooie pluisdozen, Lady Diana en

Reageren op

harry hakvoort

harry hakvoort

en clematis vit puper p.elegans doen het bij mij goed. In droge tijd water geven en voeding.

Reageren op