Groei&Bloei De 1e ijslaag

De 1e ijslaag

De 1e ijslaag

De graspluimen zitten vastgevroren in het ijs van de vijver. Het laagje is nog niet zo dik, maar de vorst is streng genoeg geweest om te beoordelen welke planten het nog “aardig” doen.

De Kaapse primula houd het voor gezien. Het blad wordt direct bruin. Grappig is data er een parapluplantje omhoogkomt. Normaliter zou ik deze vermeerderen door de top op water te zetten, maar deze heeft zich blijkbaar uitgezaaid. De Salvia Mystic doet het nog prima. Zowel in de pot als in de volle grond.

De graspollen ( Festuca gautieri) doen het niet zo goed. Veel zijn er bruin geworden. Dat heeft denk ik niet met de kou te maken. Als ik erop google, blijkt dat meerdere mensen met dit grassoort problemen hebben. De oorzaak is niet echt duidelijk.

De Fucksia Magellanica gracillis laat zijn bloempjes nog mooi hangen. In een kerstroos ontluiken de eerste witte bloemen. De 2-jarig donkerrode zonnehoed blijft doorgaan. De tongvaren lijkt het op dit tijdstip van het jaar goed naar zijn zin te hebben. De bladeren zijn mooi frisgroen. De Eupatorium coestinum heeft meegekregen dat ik hem eruit wil gooien. Hij doet zijn nu zijn best en bloeit extra lang. De Fatsia staat ook in de bloei.

De laatste werkzaamheden kunnen nog gebeuren voordat er echt vorst in de grond komt. De hydrangea macrophyllia zijn eerder verplant  en daarvoor in de plaats komt nu de hydr. Paniculate Wims Red. Nora, onze Hollandse herder, kijkt goedkeurend toe. Gelukkig kom ik maar weinig engerlingen tegen. Met een extra gift Vivimus en turf hoop ik dat ze aanslaan. Dat is niet vanzelfsprekend, want eerder geplante paniculata’s elders in de tuin werden aangevreten. Het Iberiszaad heb ik ook ontvangen. Hoewel ik rood met evt. wit wilde hebben zit er toch blauw bij. Foto van het zakje komt niet overeen met internetfoto..  De leverancier zegt: u hebt gemengd gekozen en gemengd gekregen. Ja, zo kan ik het ook leveren, als je er zonnebloemen tussen gooit heb je ook een mengsel (..) Afijn, mijn vrouw zegt doe niet zo moeilijk, dan trek je straks de blauwe er toch tussenuit, haha.

De eenjarige iberis komt deels in de plaats van de Waldsteina. Deze heb ik grotendeels verplant naar een schaduwkant waar ze beter tot hun recht komen. Een randje voor de grasafscheiding mag blijven staan.
De rosa the Fairy heb ik al gesnoeid. Normaliter doe ik dat in maart/april, maar ik heb er trommelstokjes tussen geplant en de sierui Purpel sensation. Dat gaat makkelijker als de struikjes gesnoeid zijn. Ben benieuwd hoe deze “ton sur ton”kleuren tot hun recht komen. En of de grotere sierui /blad geen problemen vormt voor de roos, want die houdt niet zo van concurrentie. Met de trommelstokjes zal dat geen probleem zijn omdat deze nauwelijks blad heeft.

Ook heb ik nog een kersenboompje geplant, de prunus Regina in de plaats van de dode appelboom. Hier zaten wel weer een 10-tal meikevers in de grond, dus maar flink wat schone grond er ingedaan. Plus wat Cammassiabollen, dat scheelt  weer wat werk met inplanten.
De Sundaville of Mandevilla  zet ik altijd tegen de muur van het huis.  Helaas lukt het me nooit om deze over te houden. Ik doe het meer voor bescherming van de houten bak. of misschien toch ook maar eens binnen bij de voordeur zetten?

Foto's bij deze tuinlog

Praat mee op groei.nl

Reacties (2)

Veris-lente

Veris-lente

Hé Harry,
Wat nog een bulten werk verzet in de tuin, daarvoor is het hier veel te nat! Fijn om te werken/plannen uit voeren voor nog mooiere resultaten volgend jaar in de tuin!!
De meteorologische winter net begonnen, de winter volgens jaargetijden laat nog effe op zich wachten, nog drie weken voor de dagen weer gaan lengen. Een weerman kondigde een dezer dagen de komst van een echte winter aan….......

Reageren op

Paul

Paul

Hoi Harry,
Zo te lezen ben je lekker bezig geweest. Jaren terug het snoeiafval van Rosa the Fairy als bescherming rond ons eendennest in de grond gezet. Alle “stekken” zijn aangeslagen, bloeien net zo rijk; ze groeien dwars door een 1,20m hoge haagje van Karninaalsmuts heen op het oosten. Ik denk dat het wel mee zal vallen met die purple sensation. Ik had ze ooi klassiek tussen vrouwenmantel staan, ook wel leuk. Fijne week verder.

Reageren op