Groei&Bloei De hand van Boeddha - Blik op de Tuin 1074/35/22

De hand van Boeddha - Blik op de Tuin 1074/35/22

De hand van Boeddha - Blik op de Tuin 1074/35/22

Citrussen zijn bijzondere vruchten en hebben een lange historie....hun diversiteit is groot!

Mijn citruscollectie is vorig jaar uitgebreid met een ander familielid van de familie der rutaceae: Citrus medica var. sarcodactylis. Sarcodactylis komt van het Griekse woord sarkos, dat ‘vlezig’ en dactylos, dat ‘vinger’ betekent. De vrucht is namelijk opgedeeld in vingerachtige segmenten, die samen op een ‘biddende’ hand lijken. Het is een citroensoort die door deze zeer ongewone vorm in veel Aziatische landen ‘de hand van Boeddha’ heet. Omdat de vrucht symbool staat voor geluk en een lang leven is het daarom niet vreemd, dat tijdens het Chinese Nieuwjaar vrienden en familie in Azië de vrucht aan elkaar cadeau doen. Ook dient de vrucht als decoratie tijdens de festiviteiten rondom dit nieuwjaarsfeest. In China en Japan is dit fruit op Boeddhistische altaren ook als offer te vinden. De bloemen, maar ook de vruchten van deze citroen geuren heerlijk, maar de vrucht bestaat alleen maar uit een dikke schil, zonder sap en vruchtvlees. De schil is echter eetbaar en geraspt is hij uitstekend te gebruiken in desserts, salades en in visgerechten. Deze citrus komt oorspronkelijk uit het noordoosten van India en China en is al eeuwenlang in cultuur. Het is een variëteit van Citrus medica, de sukadeboom, waar men sukade van maakt. Citrus medica is een van de drie oercitrussen en een van de eerste citrusvruchten die het Middellandse Zeegebied bereikte.

Grappig is het, dat er naast ‘Boeddha’s hand’ ook een vrucht is die ‘Boeddha’s hoofd’, (Annona cherimola) heet. Deze vrucht komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika. Het is een zeer zoete vrucht, die smaakt naar een combinatie van ananas, mango en aardbei.

Anneke

 

twitter.com/blikopdetuin

F facebook.com/GroeiBloeiWestland.

Vragen kunt u stellen via: info@westland.groei.nl; activiteiten van Groei en Bloei Westland vindt u op: westland.groei.nl.

Foto's bij deze tuinlog

Praat mee op groei.nl