Groei&Bloei De herfst knipoogt…

De herfst knipoogt…

De herfst knipoogt…

…na(ar) de nazomer

Wat een weekend! Lekker nazomeren, koffie in het zonnetje, zes regels gelezen en lekker de tuin door. Genoeg klusjes die je met opgetrokken wenkbrauwen aankijken, zo van: “Je bent me toch niet vergeten?” Nee, hoor!

Als eerste de lange uitlopers van druif en blauw regen afgeknipt en licht gebracht in de knollentuin  waar ik nog steeds een zevental Iris foetidissima mag uitplanten, voor extra oranje bessen in de herfst volgend jaar. Gaandeweg ontstond zo het eerste kerststukje van dit jaar.

Ook smeekte het krat met Eenbes (Paris quadrifolia) en Goudaardbei (Waldsteinia ternata) om vaste verblijfsvergunning in de schaduwtuin. En die is er nu…

In de voortuin heb ik de nog open stukken van de winterbloeiende cyclamen coum verder afgegaasd. Dat is nodig omdat de katten gretig gebruik maken van die lekker humusrijke losse grond en daar alles inclusief zaailingen kapot krabben. Sorry katten, ga maar een tuintje verder. En dat terwijl in de knollentuin zelf onze oude betonnen kat waakt over de witte elfjes die daar door de tuin lijken te zweven. Ook de andere katten houden een oogje in het zeil.

De zon is er zeker, maar de temperatuur blijft vergeleken met afgelopen zondag erg achter op de maandag. Deze temperatuur en later in de week de regen is een prima startschot voor de herfstbloeiende bol- en knolgewassen. De eerste cyclamen en krokussen zijn al van start gegaan. Ik kijk er al naar uit...

Foto's bij deze tuinlog

Praat mee op groei.nl

Reacties (7)

Veris-lente

Veris-lente

Hé Paul,
Mooie reis door je tuin! Je was lekker bezig, hard gewerkt, te kort gelezen, veel achterstand ingehaald, en, het mooie weer blijft aanhouden, de regen nog even op afstand, (kan ik goed gebruiken) morgen tot 23 graden alleen een windje erbij, dat valt een beetje tegen na al die heerlijke, windstille, warme nazomerdagen!!!

Reageren op

Paul

Paul

Hoi Veris,
De katten zijn hier echt een ramp, maar sinds het gaas is het probleem verplaatst naar een plekje waar ik geen bollen of iets heb geplant.
Probeer iedere dag iets te doen, al is het maar een half uurtje of alleen een leuke foto die ik zou willen delen. Omdat de voorspelingen (on)gunstig zijn heb ik vandaag de nieuw aangeplante heesters/struiken en verplante planten een flinke plens water gegeven.
Geniet van het heerlijke nazomer weer en groetjes.

Reageren op

Angela's tuin

Angela

Hoi Paul,
Ja die cyclaampjes.
Hebben de hele zomer bij mij bijna geen licht gehad, omdat de hortensia een groeispurt had. Heb die nu opgebonden en daar onder…bloeiden heel lief de cyclaampjes.

Kan me jouw fascinatie helemaal voorstellen

Reageren op

Paul

Paul

Hoi Angela,
Die van jou net als op mijn foto’s zijn de herfstbloeiers, maar je hebt ook heel gemakkelijke winterbloeiers. Als alles zo’n beetje met hun benen omhoog liggen van de koude, blijven ze gewoon bloeien. Cyclamen coum, die zijn hier in tuincentrum soms te koop, maar ook online bijvoorbeeld bij Peter Nijssen of Ton Vreeken.  Dan krijg je tenminste wat je wil hebben. Bij Bulbi krijg je de verkeerde, want de afbeelding klopt niet…
Groetjes.

Reageren op

Harry Hakvoort

Harry Hakvoort

Hoi Paul, leuke verzameling varens! De eenbes kende ik nog niet, ga ik misschien ook eens proberen in het nieuwe schaduwhoekje. En cyclamen ooit weleens een winterbloeier gehad. Zouden die ook in de pot doen, of zou dat te vorstgevoelig zijn? leuk voor op het terras.
groet Harry

Reageren op

Paul

Paul

Hoi Harry,
Eerlijk gezegd doen cyclamen het beste in de volle grond. ik heb wel wat winterbloeiers in een pot, maar in een strenge winter ben je die toch snel kwijt. In de volle grond trekken ze gerust -20 en weerstaan met gemak regen en wind. Daarbij vergeleken zijn boerenkrokussen watjes, maar een combinatie van die twee is niet te versmaden. Koop cyclamen net als sneeuwklokjes, als ze blad (en) bloem hebben. Groetjes en fijn weekend.

Reageren op

Paul

Paul

Hoi Harry,
Er staan daar zeker zeven soorten varens: tongvaren, zachte naaldvaren, ijzervaren, koningsvaren, mannetjes varen, bekervaren (net niet te zien) net zo min als dubbelloof varen. Groet, Paul

Reageren op