Groei&Bloei De zacht gele sluiers…

De zacht gele sluiers…

De zacht gele sluiers…

… en al het vurige van de herfst

Zaterdagmiddag, het eind van die prachtige herfstdag was mijn tuinmoment van de afgelopen week. Heel krachtig klepperend meldt zich een groep spreeuwen bij de overburen. De laatste gouden sluier vanuit de Atlasceders daalt neer. Het is een graad of bijna zeventien met een zacht wiegend windje. De zon schemert door de wolken stuifmeel die de vogels van tak tot tak veroorzaken, net als de baan van licht door het zolderraam gebroken wordt door het stof dat opstijgt bij het dichtslaan van een fotoalbum, waar verleden het heden ontmoet en een zucht ontsnapt. Stof tot nadenken. Hier past stilte.

Onhoorbaar verandert een laagje goudstof voor de laatste keer dit jaar de tuinstoelen, de tafel buiten, de brievenbus, de auto, waarvan de voorruit ’s morgens haast een nog niet ontdekte maan lijkt en waar een enkel slakkenspoor pas ’s middags de kleur weer vrij trekt. Ergens ratelt een grasmaaier. Het leger bladblazers probeert zijn verlengsnoeren uit de knoop te halen. Ik hoor een roodborst en een jonge merel schraapt zijn stem voor het nieuwe jaar. In de schaduw van ons huis herinnert het Loodkruid het voorbije hemelsblauw van de zomer, verknoopt in het groen rode blad tot een Oosters tapijt. De witte cyclamen zoeken hun weg tussen de varens als een trippelend elfjesvolk op zoek naar hun koning. Uit de grond werken zich steeds meer neuzen van de dubbele herfsttijlozen en herfstkrokussen koesteren zich in het zonnetje; laat het nog even droog blijven. Aardsterren blazen op hun bolle bruine wangen. Uit de boom op de hoek zijn de laatste kastanjes gevallen. Het gaat allemaal weer gebeuren. Bij de hortensia en wilde wingerd stijgt het rood naar de beschaamde kaken: ze vinden de herfst mooier dan de zomer, maar niet verder vertellen…

Zo tooit de herfst zich met een vurige bruidsluier…

Uit herfst van Maria Vasalis (Parken en woestijnen)

de wind schuift in de glazen wolken

lichtende wakken hemel open

en wervelt glinsterende kolken

omhoog uit gele bladerhopen…

Foto's bij deze tuinlog

Praat mee op groei.nl

Reacties (4)

Veris-lente

Veris-lente

Hé Paul,
Heerlijk Paul moment!!! Hier ook genoten van heerlijk nazomerweer, maar ook fijn gewerkt, gaat zoveel gemakkelijker onder droge omstandigheden, voelde gisteren na regenbui in ene koud en herfstig aan, nog niet klaar en gelukkig nog een goed weekend voor de boeg.
Kon het niet laten om even te graven in cyclamen pot met nog weinig ontwikkelingen (Maurice), kwam cyclaampje tegen met worteltje,  zal nu geduldig wachten.

Reageren op

Paul

Paul

Hoi Veris,
Naast dat mooie moment is hier ook keihard gerwerkt, waar over in een later log.
Houd Maurice in de gaten, ik doe dat hier ook. Zo gauw als het blad er hier beter/goed op staat, komt er nog wat jou kant op. Aan aankomend weekend is er hier weer veel geplabd…
Groetjes.

Reageren op

Harry Hakvoort

Harry Hakvoort

Dag Paul, mooi omschreven, ik krijg er complete beelden bij ookal was het zonder foto’s. Fijn genieten van het najaar met de kringloop van de planten!

Reageren op

Paul

Paul

Hoi Harry,
Die beelden, daar was het ook om te doen. We hebben er volop van genoten.
Daarna zijn we de afgelopen week druk in de weer geweest om ons meest favoriete stukje uit de tuin (rondom de bedrieglijke trap omhoog de de verte in) weer (be)leefbaar te maken. Ook onze armeluis jacaranda is aardig in omvang teruggebracht, waarover later. Bedankt en groetjes.

Reageren op