Groei&Bloei Een conifeer met allure - Blik op de tuin 1063/2022

Een conifeer met allure - Blik op de tuin 1063/2022

Een conifeer met allure - Blik op de tuin 1063/2022

Bijzonder is het om te weten hoe bepaalde planten naar ons land zijn gekomen en wat hun verhaal is....

Toen ik pas in Leiden was, heb ik in het Japanmuseum SieboldHuis een boekje gekocht,  geschreven door bioloog Rinny Kooi en historicus Davey Verhoeven. Het gaat over de nationale boom van Japan: de ‘Sugi’, de Japanse cipres. In het historische pand, waarin het museum is gehuisvest, woonde en werkte Philipp Franz von Siebold (1796 – 1866). Dat ik juist daar dit boekje vond is dus niet vreemd, want Von Siebold zelf bracht deze conifeer uit Japan mee naar ons land. Von Siebold woonde zes jaar in Japan en wist met hulp van Japanse vrienden en leerlingen een bijzondere collectie planten, dieren, zaden en voorwerpen op te bouwen, waaronder ook de ‘Sugi’. Japan was toen een voor de buitenwereld afgesloten mogendheid. Handel bleef beperkt tot een handelspost op het speciaal voor dit doel gebouwde kunstmatige eiland Deshima, waar ook Von Siebold verbleef.

Het  zou logischer zijn geweest, dat de Sakura, de Japanse kers, de nationale boom van dit land zou zijn. Jaarlijks trekt de korte, maar uitbundige bloei van de wit-roze bloesem van het geslacht Prunus niet alleen veel aandacht, maar ook veel toeristen, die dit fenomeen zelf willen aanschouwen. Toch valt deze eer te beurt aan de Japanse cipres, Cryptomeria japonica. Het hout van deze conifeer is van hoge kwaliteit en heeft van nature waterafstotende eigenschappen, zodat het minder snel rot en onder andere heel goed toepasbaar is in de scheepsbouw. In de Japanse cipres wonen, volgens het boeddhisme en shintoïsme heilige natuurgeesten, die het bos en de tempels van Japan beschermen. Tip voor de tuin: Cryptomeria japonica ‘Globosa Nana’.

Anneke

 

twitter.com/blikopdetuin; F facebook.com/GroeiBloeiWestland.

Vragen kunt u stellen via: info@westland.groei.nl; activiteiten van Groei en Bloei Westland vindt u op: westland.groei.nl.

Foto's bij deze tuinlog

Praat mee op groei.nl