Groei&Bloei Een rondje door de knollentuin

Een rondje door de knollentuin

Een rondje door de knollentuin

Begin augustus, en het is zeer warm.

De foto’s heb ik in de namiddag gemaakt toen de zon achter ons huis verdween. Het is niet alleen warm, maar ook droog. Alleen de nieuwe planten en heesters die het moeilijk hebben, krijgen een slok water. Een peperboompje heeft de geest gegeven, eerder dit jaar al onze papierstruik (Edgeworthia chrysantha) en dat is jammer want hij was ruim 2m hoog en breed. Zijn geraamte laat ik nog even staan, omdat hij een zo prachtig telkens in drieën vertakt silhouet heeft. Ook de Japanse sneeuwklokjesboom ziet er “verwaarloosd” uit. Dat wordt volgende jaar weer gaan bloemen. Het wordt droger en droger in de tuin. Maar ondanks dat het warm en droog is, zijn er - ondanks onze egel -  voldoende naaktslakken die zich tegoed doen aan eenjarige zoals die prachtig paarsblauwe salvia’s. Toch is er nu een probaat hulpmiddel in de handel (ongetwijfeld meerdere) maar deze slakkenlokdoos van Ecostyle spant de kroon. Kost een paar eurootjes en je moet tegen de zoetige geur kunnen maar toch is het resultaat verbluffend.

Verder is het genieten van de bloemenweelde en héél veél snoeiwerk… alles stukje bij beetje.

Wat de floxen betreft is het voldoende alleen de uitgebloeide bloemen voorzichtig van de bloemtros halen, droog gaat dat heel gemakkelijk en dan bloeit de tros gewoon weer opnieuw.

Foto's bij deze tuinlog

Praat mee op groei.nl

Reacties (5)

Antje

Antje

dit is een test

Reageren op

Antje

Antje

Dag Paul,

Ik had al een reactie geschreven maar ik had geen wifi dus het ging niet weg / dus opnieuw even iets schrijven. Jammer van je dode struiken en heesters misschien toch maar meer sproeien denk ik. Gelukkig hoef ik de slakken niet te lijf te gaan dat doen de vogels wel! Maar ook bij mij een tegenvaller: alle buxus gaat er aan, ik was nog steeds niet ad beurt geweest. Jij hebt er ook mee te maken gehad als ik mij herinner…wat heb je gepoot als alternatief?

Doe rustig aan met deze extreme warmte.
groetjes Antje

Reageren op

Veris-lente

Veris-lente

Hé Paul,
Wat nog een bloemenpracht op je tuin, zie bloemen die hier al lang uitgebloeid zijn: thalictrum, geranium en hartgespan? en een hele mooie fuchsia roze opgaande bloemenplant (salvia?)
Wat ontzettend jammer dat er al een aantal struiken in je tuin de geest hebben gegeven, w.o. de papierstruik met zijn bijzondere takken. Mankeerde er iets aan hun standplaats?
Van slakken door grote droogte van het voorjaar niet zoveel last, na de laatste regenbuitjes ook hier in grote aantallen tevoorschijn gekomen. De slakken val op video lijkt een grote aantrekkingskracht te hebben op slakken, maar wat gebeurt er met hun lijken, en hoe gevaarlijk is e.e.a. voor hun natuurlijke belagers?
Ga je tip voor de phloxbloemen toepassen, waarschijnlijk al een aantal bloemen te vroeg afge(knipt)schreven, weet zeker dat dat niet het geval was bij de al weggehaalde zaden van goudbloemen en duizendblad, van zaaien komt maaien!!
We krijgen nog een aantal zeer warme dagen, een uitdaging om daarvan te genieten maar ook het een en ander aan te pakken.
Succes!

Reageren op

Paul

Paul

Dag Antje,
Jammer van de Buxus. Onze buurman heeft ze nog wel en die spuit iedere maand met Decis. Stinkt verschrikkelijk en doodt veel/alles….
Uiteindelijk heb ik gekozen voor de Kardinaalsmuts (Euonymus japonicus ‘Green Spire’  ) en niet de kleinbladige Japanse hulst (Ilex crenata ‘Green Hedge’ of de Ilex crenata ‘Dark Green’) omdat die het hier op de klei volgens de man van het tuincentrum minder goed zouden doen. EN ze doen het goed. Bij een volgend logjeplaats ik een paar foto’s.
Fijne dag en zie het zo veel mogelijk koel te houden….

Reageren op

Paul

Paul

Hoi Veris,
De egel scharrelt hier nog steeds rond. Af en toe zie ik wel een uitgedroogd slakkenlijkje, verder geen idee. Die vallen zijn ideaal voor de koude bak. Daar komt trouwens geen enkele egel of merel in en nu blijft het blad tenminste op mijn zaailingen zitten. Ik denk dat mijn struiken iets te droog staan, hoewel ze midden in de tuin staan en niet tegen het huis. We hebben veel groen om ons heen op een ondergrond van klei. Het zou niet mogen toch.
Die fuchsia roze is een salvia, ooit drie van gekocht. Groeiden goed en aan het eind van het seizoen in drieën gesneden, opgepot en in de koude bak bewaard. Nu heb ik er meer dan 15. Slakken zijn er dol op. Verder op het bloemenplaatje de roze dropplant en een kleine, witte vlinderstruik en de niet stuk te krijgen geranium ‘Anne Thompson’.
Vanmiddag nog wat klusjes doen, paar cyclamen verpotten net voor het nieuwe seizoen uit, dat wordt zweten want in de kas is het 37+ maar ja dan is het weer lekker klaar.
Fijn weekend verder en groetjes

Reageren op