Groei&Bloei Een waterval van rozen - Blik op de Tuin 1071/32/22

Een waterval van rozen - Blik op de Tuin 1071/32/22

Een waterval van rozen - Blik op de Tuin 1071/32/22

Na een presentatie van Hans van Hage van biologische Rozenkwekerij 'De Bierkreek' ben ik nog meer van rozen gaan houden.....

Sinds afgelopen week heb ik een aanwinst in de tuin: Rosa ‘Utigord Falls’. Het is een van de ramblers, die rozenveredelaar Ted Verschuren in de jaren tachtig van de vorige eeuw heeft ontwikkeld. Verschuren heeft deze groep klimrozen vernoemd naar beroemde watervallen in de wereld. De Utigord waterval, Utigardsfossen, is in Noorwegen en heeft een hoogte van 800 meter. Het is een van de schitterendste watervallen ter wereld. Een aantal van deze speciale ramblers is verkrijgbaar bij Biologische Rozenkwekerij ‘De Bierkreek’ in IJzendijke. Omdat er steeds maar kleine aantallen op voorraad zijn, heb ik, zodra de ‘Utigord’ beschikbaar was, een exemplaar besteld. Ramblerrozen zijn groeikrachtige klimrozen met kleine bloemen in grote trossen. Ze hebben slingerende, lange, soepele takken, die meestal maar één keer per jaar bloeien. De watervalrozen bloeien uitbundig en lang en hebben, volgens de Bierkreek, fantastische herfstkleuren en mooie bottels. Rosa ‘Utigord Falls’ is ook nog eens licht geurend. De roos is inmiddels geplant en ik heb zorgvuldig de bijsluiter bij de roos gevolgd. Het is belangrijk om bij een roos voor een goede standplaats te zorgen. Staat de roos te droog dan zal hij minder goed groeien en krijgt hij door gebrek aan vocht te weinig voedingsstoffen. Dit maakt de roos kwetsbaar voor schimmelinfecties zoals sterroetdauw en meeldauw. Een roos die te nat staat, krijgt volgens de bijsluiter óók last van droogte, omdat hij zijn haarwortels, als bescherming tegen ‘verdrinking’, afsluit. Rozen houden van een zonnige standplaats; sommige kunnen zelfs wat schaduw verdragen, maar dan moeten de omstandigheden verder goed zijn. Ik ben benieuwd naar zijn groei!!

Anneke

twitter.com/blikopdetuin

F facebook.com/GroeiBloeiWestland.

Vragen kunt u stellen via: info@westland.groei.nl; activiteiten van Groei en Bloei Westland vindt u op: westland.groei.nl.

Foto: Guirlande d'Amour

Foto's bij deze tuinlog

Praat mee op groei.nl