Groei&Bloei Fijne feestdagen voor iedereen en…

Fijne feestdagen voor iedereen en…

Fijne feestdagen voor iedereen en…

… een gezond en bloeirijk nieuwjaar gewenst.

Helaas weer een eindejaar met beperkingen. Het zij zo.

De boom op de foto mist zijn vele vaste bezoekers in deze tijd of het gebeurt in de stiekeme, kleine uurtjes. Wat geweldige bossen maretak in één boom!

Maretak of mistletoe, mistel of vogellijm, betekent letterlijk poep op een tak en dat is niet bijster romantisch, maar wie denkt daaraan? In de oudheid was maretak een heilige plant en gezien werd als een afrodisiacum, die stond voor vruchtbaarheid. Mistletoe is een symbool van vrede en liefde. Het idee om elkaar te kussen, is ontstaan in Scandinavië in de tijd van Druïden. Wanneer vijanden elkaar onder de maretak in het bos ontmoetten, moesten ze hun wapens neerleggen en voor één dag wapenstilstand houden. Daar komt de gewoonte om een takje maretak aan het plafond te hangen en elkaar eronder te kussen vandaan: het is een teken van vriendschap.

En dat past natuurlijk perfect bij de kerstgedachte.

Foto's bij deze tuinlog

Praat mee op groei.nl

Reacties (4)

harry hakvoort

harry hakvoort

Zouden we in Nederland ook moeten doen! fijne Kerst, Harry

Reageren op

Veris-lente

Veris-lente

Hé Paul,
Hier gistermiddag in de voortuin in het zonnetje in ene een explosie van vogeltjes in de tuin, roodborstje, heel veel kool/pimpelmeesjes, merels en vinkjes, in de achtertuin huizen denk ik winterkoninkje en iets wat ik (nog) niet herken, de vlaamse gaaien en eksters die ook regelmatig even hun snavel laten zien vind ik minder interessant.
Op vakantie in het Limburgse veel misletoe gezien, hier wil ik nog weleens een heksebezem in een berk aanzien voor misletoe, lelijk/liefelijk zo dicht bij elkaar. Schijnt dat je zelf het vogeltje zou kunnen zijn die misletoe introduceert in je eigen tuin, zaadjes uit besjes over boomtak verspreiden, of d.m.v. inkeeping onder bast verstoppen, lindeboom of appelboom zijn meest geschikt lees ik op de site van maretakkenkwekerij.
Fijne dagen.

Reageren op

Angela's tuin

Angela

Als we al die korte lontjes dat eens konden laten doen, vredelievend zijn in deze tijd

Reageren op

Paul

Paul

Als korte lontjes konden lezen dan…

Reageren op