Groei&Bloei Geur bij de deur

Geur bij de deur

Geur bij de deur

Sommige struiken ruiken zo lekker, dat je ze graag bij de deur hebt staan....

Sommige struiken hebben bloemen, die zo lekker ruiken, dat iedere tuinier zo’n struik in de tuin zou moeten hebben; het liefst bij voor- of achterdeur. Het zijn helaas niet altijd de meest bekende namen, die zo’n heerlijk aroma verspreiden. Bij mijn voordeur staat Sarcococca confusa, de vleesbes. Dit wintergroene struikje bereikt een hoogte van ongeveer een meter en draagt midden in de winter (bij mij december, januari) pluizige witte bloemetjes, die een fantastische geurexplosie teweeg brengen. Het is dan ook, volgens graag geziene gasten, geen straf om even op het openen van de voordeur te moeten wachten. Als familielid van Buxus zijn ze, aldus kwekerij De Hessenhof uit Ede, niet bevattelijk voor de buxusmot, maar kun je ze wel als zodanig toepassen: Sarcococca confusa als bolvorm en S. hookeriana humilis als haagje.

Een andere topper is de wintergroene Osmanthus delavayi Latifolius’, schijnhulst, die in mijn achtertuin dicht bij de achterdeur staat. Deze langzaam groeiende struik bloeit in maart/april, met witte kleine bloemetjes, die net als de vleesbes een heerlijke zoete geur verspreiden. De uiteindelijke hoogte van deze Osmanthus is na 10 jaar 1,50 meter, dus ook geschikt voor de kleine tuin.

In de Aziatische keuken gebruiken koks gedroogde osmanthusbloesem als ingrediënt bij de bereiding van vlees, gebak en desserts en zet men er ook thee van. Het gaat om de bloesem van Osmanthus fragrans, die heerlijk ruikt en in de zomer bloeit. De vluchtige componenten van deze bloem gebruikt men ook bij de bereiding van parfum en aromatherapie. Deze soort is matig winterhard en helaas beperkt verkrijgbaar.

 

Anneke

Foto's bij deze tuinlog

Praat mee op groei.nl