Groei&Bloei Geur langs het pad…

Geur langs het pad…

Geur langs het pad…

… naar de voordeur.

Jarenlang heeft bij onze voor deur een Viburnum ‘Dawn’ gestaan, misschien wel vijftien jaar. In die tijd hadden we ook nog wel eens een pittige winter die altijd uitnodigde tot het maken van fraaie plaatjes. De Viburnum is door al het graafwerk voor kabels, lekkages aan de hoofdwaterleiding en rioolwerkzaamheden verloren gegaan. Op zijn plek staat nu een bruin oranje Toverhazelaar en een Mahonia. Leuk is dat ik daar ooit om katten weg te houden snoeiafval van een Mahonia in de grond stak. Drie zijn gaan wortelen en ééntje heb ik er dus laten staan. Ik snoei hem ieder jaar wel flink terug. Helaas is de Toverhazelaar nog klein, amper 50cm hoog, waardoor je hem net niet kan ruiken, tenzij je op je knieën naar de voordeur zou gaan, maar ook omdat de Mahonia veel sterker geurt.

Maar de absolute topper bij de voordeur aan de andere kant van het pad is de Winterkamperfoelie (Lonicera fragrantissima.) Die struik staat er al meer dan vijftien jaar. Een goede groeier en een evenzo ongebreidelde bloeier. Wat een geursensatie! En straks samen met de Mahonia voluit in bloei blijf je liever buiten staan, dan dat je naar binnen gaat. Ik snoei hem om de twee jaar anders wordt hij echt te groot. Anderhalve meter hoog volgens de boeken. Nou, maak er maar gerust drie tot vier meter van, zelfs bij regelmatige snoei. Vermeerderen is overigens heel makkelijk, want iedereen wil er wel ééntje hebben. Gewoon een jonge loot op de grond leggen met een steen erop. De bast op sommige plaatsen eerst iets beschadigen en na een jaar kun je één of meer stekken oogsten. Afleggen dus en uitdelen of zo’n geurkanjer voor 12 euro bij Esveld ophalen.

Bij ons in de achtertuin staat Lonicera purpusii, met naar mijn idee iets grotere bloemen. Die bloeit ook net iets langer en geurt gerust tot eind maart. Maar een vaas vullen met twijgen van een of beide struiken is teveel van het goede. Het is te aromatisch, alsof iemand benzine of xyleen geknoeid heeft, het is gewoon te sterk, te overheersend. Voor mij in ieder geval. Nee, de wedstrijd in geur lijkt een gelopen koers voor Chimonanthes preacox die wordt ook wel Winterzoet genoemd. Takken van deze struik kun je wel heel goed in een vaas binnen hebben. En dan die bloemen, heel apart van vorm en kleur. Ernaar kijken is al iets, maar eraan ruiken is echt alles.

Foto's bij deze tuinlog

Praat mee op groei.nl

Reacties (6)

Veris-lente

Veris-lente

Hé Paul,
In de tuin hier te weinig winter bloeiende heesters laat staan geurende…. In je verhaal allemaal namen van winterbloeiers die best een plekkie verdienen. Mahonia, Viburnum, Chimonanthes preacox en de winterkamperfoelie, of, zoals volkstuinbuurman hem noemde: citroen kamperfoelie, stekmateriaal (dank je voor de aanwijzing) volop aanwezig. Genieten van alle genoemde bloeiende en geurende heesters kan wel, spot ze zo hier en daar onder weg, de winterkamperfoelie was een heerlijke aanvulling. Nu nog effe goed naar details kijken, voor die met de meest overweldigende geur!!
Fijn weekend

Reageren op

Paul

Paul

Hoi Veris,
Je hoeft je buurman alleen maar te vragen om en tak af te leggen dan heb je volgend jaar je eigen struikkamperfoelie. Die Winterzoet doet echt zijn naam eer aan: zoet!! Er bestaat ook een cultivar met iets gelere bloemen, maar ja ruimte is wel een ding hier, of eerder het gebrek eraan.
De winterbloeiende cyclamen zijn echt van start gegaan. Had vandaag naar een tuin willen gaan die er echt helemaal mee vol staat, maar de wind was te hard om wat foto’s te kunnen maken. Zelfs thuis in alle beschutting lukte het maar nauwelijks. Iets voor een volgend logje misschien. Morgen belooft geen beste dag, maar gelukkig vandaag een lastige klus gedaan: mos weg bezemen. Krijg je het warm van, maar het was gelukkig best koud.
Fijn weekend verder.

Reageren op

Angela's tuin

Angela

Hoi Paul,

Om jaloers op te worden.

Hier staat bijna altijd behoorlijk wind, dus waait geur ook weg.
Maar tja dat is de tuinbelasting, die wij betalen voor t wonen aan open veld..een gouden plek.
Ik ben aan t snuffelen naar planten, die tegen wind kunnen. Heb een heleboel plek erbij gekregen..goed vooruitzicht!
Fijne week

Reageren op

Veris-lente

Veris-lente

Hé Paul,
Zal het met stekmateriaal moeten proberen, de heester van tuinbuurman staat op heel on courante plek, wordt elk jaar zeer sterk terug gesnoeid??????

Reageren op

Paul

Paul

Hoi Angela,
Als je ruimte heb voor één dan is de winterkamperfoelie top, en die kun je ook gemakkelijk klein houden. Veel plezier op je speurtocht. Fijn weekend.

Reageren op

Paul

Paul

Hoi Veris,
Laat hij een tak op de grond leggen/afbuigen. Moet haast wel kunnen. Lukt dat niet, laat het dan weten. Kijk ik in de tuin hoe ver “afleggers” van mij zijn. Groetjes en fijn weekend.

Reageren op