Groei&Bloei Groen en geel ergeren?

Groen en geel ergeren?

Groen en geel ergeren?

Dat is een uitdrukking die mogelijk al vanuit de middeleeuwen voortkomt omdat geel stond voor gevaar. Als er pest voorkwam hing men de gele vlag uit. En geel op een schip betekent dat er een besmettelijke ziekte heerste. Geel is kleur van de uitgestotenen, verraders, prostituees, beulsknechten, en huursoldaten. Joden waren verplicht gele jodensterren te dragen om te laten zien wie ze waren. Als ik vroeger geel en groen zag, had ik iets te veel gedronken of was ik gewoon flink ziek. Tegenwoordig heb ik een hele andere associatie met geel /groen en zijn het een van mijn favoriete kleuren.

De mooie bloemen in die kleuren zijn dan o.a. de Zinnia’s, (dezelfde bloem, 2 vormen)  Cosmea, Echinea Green jewel , Zonnekruid, Monnikskap, Zonneroosje en Meisjesogen en Heliantheum  lemon queen (die net begint te bloeien). 
Het Zonnekruid heb ik achter de blokhut gestekt en is binnen 1 seizoen al 1,50 mtr. Ze gaan wel wat hangen en ik ga ze volgend jaar gegroepeerd in een zichtlijn herhalen.
Het geel van de Ligularia is dan wel weer feller geel/oranje, maar die fleurt een donkere hoek mooi op.

Er zijn weer rijkelijk veel bloemen om op de vaas te zetten. Hier een blauw/witte combinatie. De blauwe Kaapse primula bloeit ook weer een vanuit ons prieeltje kijken we daarover op de vijver.

De paarse Astilbe Japonica staat ook aan de vijverrand. Daar komen veel insecten op af. En omdat hij laag is springen kikkers er op af. Een grappig gezicht.

We hebben ook een aantal hortensia’s die blauw bloeien. Soms voeg ik wat aluin toe, maar de grond bevat hier al veel ijzer wat blauwgevoelige horentensias nog blauwer maakt.
Van de blauw/paarse Dahlia is het altijd jammer dat het er maar een paar zijn.

De Passieflora groeit hard, zo hard dat hij zijn gang naar het toegangspoortje heeft gemaakt. Gelukkig zijn de takken soepel en draait hij gemakkelijk mee. Bloemen aan een poortje. Hoe vrolijk maak je het bij binnenkomst!
En dan heb ik blauwewitte eenjarigen, prachtig maar ik weet niet wat het is. Ik hou het op een Scabiosa. Een andere blauwpaarse eenjarige is de Braziliaanse knoopsgatenbloem ( Centratherum intermedium 'Pineapple Sangria' / zaad van Vreeken. Het blad ruikt naar ananas. Hij slaat gemakkelijk aan  maar zou de hele zomer bloeien. Begint echter nu pas.

Omdat de Vitex al zo vaak genoemd werd heb ik er ook maar eens een geplant. Bij een open tuinen dag heb ik ergens een hele mooie gezien. De mijne is nog niet zo ver als die op de foto (met guldenroede). Die stond aan de weg naar de wekelijkse boodschappen. Maar wel mooi!
 

Foto's bij deze tuinlog

Praat mee op groei.nl