Groei&Bloei Grote jongens

Grote jongens

Grote jongens

De reuzenlelie wordt elk jaar groter en komt nu al bijna met zijn 2.5 meter (incl. pot) aan de dakrand. De gele Zonnekroon is ook zo groot en deze heb ik vermeerderd door wortelstek. Eigenlijk was dit niet nodig want hij zaait zich ook matig uit. De beginknop is leuk en de stengels zijn steviger dan die van een gewone zonnebloem. De oranje Trompetklimmer groeit en bloeit fors. Voor het eerst komt nu ook een met enkele gele bloemen. Omdat de paarden aan de stam zitten te knabbelen heeft deze Campsis een flinke groeiachterstand.

De Olander doet zijn best. en daar waar de Ponytails niet zo groot zijn komen de trommelstokjes tevoorschijn.

De Yucca vind ik niet zo’n bijzondere plant, maar hij is wel heel gemakkelijk en droogtebestendig. De Houtania is bijna uitgebloeid en verkleurt dan rood wit in het blad. De woekeraar kan het opnemen tegen de Yucca en heb hem daar flink moeten inperken. Ook loopt hij ondanks een borderrand het gras in. Dus moet ik in de herfst maatregelen nemen dat hij niet een deel v.d. tuin overneemt.

Ook de paarse Gamander kan goed tegen droogte en schijnt van mediterrane afkomst te zijn.  Langs het weiland een blik op de vlinderstruiken waar je ook geen omkijken naar hebt (behalve de vlinders gadeslaan). De vlinders zijn ook dol op de kogeldistels, die zijn er weer voldoende en altijd mooi op de vaas.

De crocosmia tussen de Canna was toch niet zo’n succes, want het blad werd geel. Het lukt denk ik wel als je de bol in het na- of voorjaar met de Canna combineer.

De Afrikaanse lelies komen- na het delen -  ook weer tevoorschijn. Hoewel niet zoveel als vorig jaar in 1 kuip, ben ik wel tevreden over het aantal bloeiaren. Volgens kweker  Piet Panthus is het normaal dat  het eerste jaar na het delen wat minder is, maar het jaar daarop zouden ze weer volop aanwezig moeten zijn.

De Kantbastboom heeft nu ook al na het 1e plantjaar witte bloemen lijken op kersenbloesem. Das mooi, want er zijn niet zoveel groenblijvers die rond deze periode bloeien. Alleen de vorm, daar moet ik nog wat mee  snoeien. Voor zover ik weet komt deze boom/struik weinig voor in Nederland en is er slechts 1 leverancier. Oorspronkelijk komen deze exemplaren uit Nieuw Zeeland.

Sommige eenjarige Iberissen raken uitgebloeid en ook dan  is het silhouette van de kelk mooi om te zien.

Onder de rijstepapierplant met groot blad, groeit een rose Phlox, die aardig kan woekeren.

Heb ook nog maar eens een eenjarige wolfsmelk, de  Euphorbia hypericifolia in een mandje gezet. Deze kan redelijk goed tegen schaduw en is ideaal voor op een buitentafel.

De paarse Hebe heb ik in de pot staan tussen andere planten. Ik twijfel nog een beetje of ik deze in de volle grond moet zetten. De wintergroene plant is niet erg vorstvast. De paarse Astilbe is ook wat achteruit gegaan. Die moet het opnemen tegen een hogere Wolfsmelk die net wat sterker is.

Nog enkele zonnehoedjes en 2 opvallers in het bermzaaidgoed. Dit jaar valt de opkomst wat tegen. Het is vooral geel en blauw (korenbloem) vanuit gemengde zaaizakjes van de Welkoop. Het weide- en akkermengsel van de Cruydhoek van vorig jaar was gevarieerder en rijker. Maar het kan misschien dit jaar ook wat te droog zijn. Nu nog even genieten van het warme zomerweer.

Foto's bij deze tuinlog

Praat mee op groei.nl

Reacties (1)

Antje

Antje

Prachtig

Reageren op