Groei&Bloei Haal de groenschilder in je tuin…

Haal de groenschilder in je tuin…

Haal de groenschilder in je tuin…

… als je aan blad al genoeg hebt.

Van een uitgesproken voorjaarstuin kun je heel anders genieten dan van een bloeiende zomerborder. Rustiger, meer ingetogen, hooguit uitbundig in het klein en groen in al zijn facetten en vooral een heel stuk vroeger in het jaar. Dit geldt zo voor onze knollentuin die een groot accent heeft op het voorjaar en een stukje herfst met al hun bol- en knolgewassen. Als typisch voorjaarse bostuin is alles al bodembedekkend groen terwijl de zomerborder nog maar net uit de startblokken begint te komen.

Het is beslist een andere kijk op genieten tenminste, als je van groen houdt. En natuurlijk, er bloeit genoeg, maar toch als ik sommige plekken in de knollentuin bekijk dan kunnen alleen al die verschillende kleuren groen me al heel erg blij maken. Veelal pril groen, bodembedekkend, onkruidvrij, hoewel helaas niet slakkenvrij. En het is bijna niet op een foto vast te leggen. Bij zonnig weer zijn de contrasten te sterk en bij regenachtig weer staat alles wiebelend onscherp op de foto. Dit is een tussen oplossing.

Op andere stukken in de knollentuin kleuren de talloze bol- en knolgewassen nog heel uitbundig hoewel die heel warme zondag van een week of twee terug er wel een aardige streep door heeft getrokken. Ik kan er niet genoeg van krijgen, maar de ruimte is te beperkt om nog wilde sprongen te maken. Tip voor iedereen die niet van schoffelen houdt: plant herfst- en winterbloeiende cyclamen. Die zijn bijna overal te koop, bloeien heel lang en waaien beslist niet om bij windkracht 7 en een forse bui. En niet te vergeten Helmbloem. Boerenkrokussen, inmiddels allang weg: ik kan ze niet missen, maar tijdens de storm en regen die we hebben gehad, lagen al die roze en witte schoonheden willoos horizontaal. Herfst en voorjaar tonen de weelde van al die ondergrondse opslagkamers van blad en bloem. Nu prettig opgelucht verstrekt met de geur van het Tibetaanse peperboompje en niet te vergeten nog de Viburnum.

Voor het plaatsen van een reactie stuur een mail naar paldr353@gmail.com

Foto's bij deze tuinlog

Praat mee op groei.nl