Groei&Bloei Invasie meikevers

Invasie meikevers

Invasie meikevers

Eerst maar een foto van een mooie Akelei i.p.v. die akelige meikevers. Een avondje buitenlicht aan en emmer zeepsop eronder levert zomaar een 25-tal meikevers op. Ze kennen een cyclus van 3-4 jaar een de ergste tijd was die van 3 jaar terug tijdens een van die warme zomers. Dus ze zijn er weer volop. De uitvlieggaten zijn ongeveer 8 mm en komen om de 20 cm voor. Dat wil zeggen dat er zijn 25 per mtr2 uitvliegen. Je ziet het pas goed bij aangeharkte grond. Op een perceel van 2000 mtr heb je zomaar een paar duizend kevers. Los nog van die aankomen vliegen. S-avonds gonst het van de beestjes in de eikenbomen die ook nog eens kaal worden gevreten. Door de wind van de afgelopen dagen vallen ze als rijpe noten uit de boom. Vlaamse gaaien, merels en kraaien hebben ze voor het oprapen. Voor de meesjes zijn ze te groot.

  • De eerste rozen zijn ook alweer uit. Voor de luizen hebben ik maar eens knoflook extract gemaakt en voor de mooiere struiken ga ik brandnetelgier gebruiken. Brandnetels genoeg, een pakje suiker erbij en 4 weken laten gisten. Vrij simpel.
  • De middelhoge sieruien laten het afweten. Er is wel blad  aangekomen maar nauwelijks knoppen. De grotere uien en trommelstokjes doen het wel. Geen idee hoe dat komt.
  • Het Muurleeuwebekje  dijt langzaam maar zeker uit. Ik vind het wel een leuk plantje wat langdurig bloeit. Maar als het eenmaal tussen voegen komt dan ben je het nog lang niet kwijt.
  • De Judaspenning doet het erg goed sommigen zijn 1.50 meter hoog! Een goede compensatie voor de niet opgekomen sieruien. Wat ook giga gegroeid is de Engelenwortel of Engelenkruid. Hij zit al in de knop en deze moet nog verder uitkomen. Ik zal hem later nog een keer laten zien. Dacht dat het 2-jarig was, maar deze gaat het 3e jaar in. Na de bloei houdt de plant er mee op.
  • De Specerijkruidplant groeit ook gestaag. Er komen elk jaar meer knoppen in.
  • Deze  rozewitte Viburnum heeft hele mooie schermen en gloeit in de avondzon.
  • Aan de straat bij onze parkeerplek hebben we een laantje van Fluitekruid en en de andere zijde de “blue bells”.  Als mensen passeren zijn het echte aandachttrekkers.
  • Aanvullend nog wat andere bloemetjes.
  • Verder ben ik een dag bezig geweest met verspenen en sommige plantjes afgehard. Met de harde wind is dat niet helemaal goed gegaan. Eenjarigen gekocht en die gaan morgen de potten in. Daarover de volgende keer meer. Nu genieten van het lekker weer!

Foto's bij deze tuinlog

Praat mee op groei.nl

Reacties (3)

Antje Bömer

Antje Bömer

Allemachtig Harrie dat is letterlijk een meikever plaag bij jullie, dat is heel vervelend en geeft weer ekstra werk en stress. Is dat ook het geval bij buren in de omgeving?
Het is helaas niet altijd rozengeur en maneschijn in de tuin ik heb ook weer een teleurstelling…
Het ging zo goed met de vijver: mooi helder water! Maar de laatste paar weken ontwikkelde zich een ontzettende algengroei, zoveel dat ook de oppervlakte dicht zat. De vijverspecialist erbij gehaald: alle waarden van het water gecontroleerd en ook de temperatuur, alles prima! Heb 24 uur de slang in de vijver gehad: de oppervlakte mooi schoon, maar daarna was het binnen een dag weer helemaal mis. Dus nu kreeg ik te horen dat er toch een filterpomp op moest komen. Daar ben ik niet blij mee maar ik heb vermoedelijk geen andere keus.

Reageren op

harry hakvoort

harry hakvoort

Hoi Antje,
De meikevers komen overal in de Achterhoek voor, vooral waar veel eikenbomen staan. Dat is hier het geval. Ik sla ze ook met een lange stok uit de bomen en vandaag had ik er weer zo’n 100 st. te pakken. Maar een dag later zitten er weer net zo veel in. Dat gaat zo’n 3 weken door…
Heb hier ook last van draadalg. Ik maak de vijver wekelijks schoon en haal er zo’n half emmertje uit. In de dieper gedeelten valt het mee. Het droge weer helpt niet mee. Als er regelmatig regen valt, dan komt er ook zuurstof in het water. Je kunt eens vragen of ze hoornblad kunnen plaatsen. Dit bindt algen aan zich. Nadeel is wel dat het zich snel vermeerderd en dat je over 2 jaar dan iemand moet hebben die het periodiek verwijderd. Ik koop binnenkort ook eens Krabbescheer. Dit plantje is een stuk duurder maar woekert minder hard. Is ook een goede zuurstofplant. Succes!

Reageren op

Antje Bömer

Antje Bömer

Dag Harrie,
Ik kreeg het advies om dagelijks te sproeien als het niet geregend heeft. Rondom staan er veel sparren en dennenbomen en op het moment regent het dennennaalden, dat maakt samen met het alg dat de oppervlakte van de vijver afgesloten is. Wij verwijderen het alg ook elke week.

Bedankt voor je reactie en de krabbescheer is een goede tip!

groetjes Antje

Reageren op