Groei&Bloei Kleur langs het pad…

Kleur langs het pad…

Kleur langs het pad…

… en soms erop

Eigenlijk al vanaf de kerstdagen bloeien er bij ons cyclamen langs het pad of het nu regent of vriest, waait of lekker weer is, hun kleurrijke koppies trekken onweerstaanbaar iedere blik. De verzorging is minimaal, hooguit een goed gevulde slakkenloksdoos tussen de planten, paraplu of extra water ho maar, geen mest en geen schoffel. Overal zie je kleine zaailingen verschijnen. Het zaad kiemt eigenlijk waar het valt, maar mieren mogen ook graag met de zaden slepen zodat je zelfs tussen de tegels jonge planten ziet verschijnen, het knolletje veilig weg onder de tegels en terwijl de dunne bloem- en bladsteeltjes door de voegen het daglicht opzoeken. Ze combineren ook prachtig met andere winter- en voorjaarsbloeiers zoals de boerenkrokussen en sneeuwklokjes. Wat dichter tegen het huis de Winteriris, wat hoger op de benen kleuren kerstrozen en nog een treetje hoger de Mahonia en de toverhazelaars. Ook in de Camellia zitten inmiddels de eerste bloemen.

Met winterbloeiers is het echt zoals Romke van de Kaa zegt: “Beter één bloem in de winter dan honderd bloemen in het zomerseizoen… planten die nu bloeien, hebben nauwelijks concurrentie waardoor ze wekenlang in de schijnwerpers staan.”

Foto's bij deze tuinlog

Praat mee op groei.nl

Reacties (11)

Veris-lente

Veris-lente

Bij de woorden van Romke moest ik meteen aan Less is more denken, en dat klopt ook wel want al staan er veel,  in verschillende kleuren, blad- en bloemvarianten het zijn allemaal CYCLAMEN, en ze zijn ALLEMACHTIG PRACHTIG

Reageren op

Antje Bömer

Antje Bömer

Hoi Paul,

Wat een weelde aan cyclaamtjes!  Bij mij breiden ze zich ook wel uit maar ze hebben als buren bosbes en vossenbes en dat is misschien niet zo geweldig. Ik heb 2 jaar geleden een camelia struikje gekocht van zo’n 40 cm. is wel gegroeid maar nog steeds geen bloemen gemaakt. Is dat normaal?

groetjes

Reageren op

Angela's tuin

Angela

Oh wat een weelde ,Paul.
Ik denk dat ik aan de noordkant in de voortuin wat meer van die cyclaampjes ga planten..
Ze doen t er wel

Reageren op

harry hakvoort

harry hakvoort

Mooi hoor die cyclaampjes! bij mij doet de cammelia het ook nog niet, terwijl hij vorig jaar wel gebloeid heeft. De irissen en kerstroos staan hier ook in de bloei, maar voor de rest is het nog ff wachten.

Reageren op

Paul

Paul

Hoi Veris,
Ze vallen zo op, omdat alles verder zo dor is. De stormwinden zoals nu doen ze geen kwaad.
Ik heb gekeken voor stekken van de winterkamperfoelie. Zijn jullie volgende week thuis?
Groetjes.

Reageren op

Paul

Paul

Hoi Antje,
We hebben twee van die camellia’s in de tuin. De één bloeit nu al en de ander nog lang niet. Er zal wel verschil in zitten. Esveld schrijft: Camellia is in de natuur een plant van de bosrand, prefereert dus ook dat soort omstandigheden bij u in de tuin. Dus liever niet de gehele dag in de volle zon en bij voorkeur humusrijke grond. De Ph, of de zuurgraad, mag bij voorkeur niet hoger zijn dan 5, dat is behoorlijk zuur. Zure grond is bijvoorbeeld tuinturf of zwarte veenaarde. De eisen die de plant aan de bodem stelt zijn sterk vergelijkbaar met de Rhododendron.
Misschien moet die van jou rondom wat tuinturf hebben? Groetjes.

Reageren op

Paul

Paul

Hoi Angela,
Het is leuk om je met zo’n hobby (cyclamen) uit te leven, en vooral in deze tijd van het jaar. Gewoon een stuk of wat kopen en lekker laten gaan. Groetjes.

Reageren op

Paul

Paul

Hoi Harry,
Ik heb niet overal van die lokdozen korrels staan, maar die winteririssen staan lekker hoog op de menukaart kan ik je zeggen. Bij mijn schoonmoeder staat een dubbel witte Camellia met honderden knoppen. Dit weekend was de eerst open. Een plaatje. Groetjes.

Reageren op

Veris-lente

Veris-lente

Hé Paul,
Ja, geen plannen voor volgende week.

Reageren op

Paul

Paul

Hoi Veris,
Stuur jullie een stek op in een bubbeltjes envelop.
Hier alles nog veilig op zijn plek en wat om kan vallen of wegwaaien heb ik plat gelegd.
Rustig en fijn weekend gewenst

Reageren op

Veris-lente

Veris-lente

Hé Paul,
Heel attent en bijzonder aardig om zo’n heerlijk geurig pakketje te verzenden, houd de volgende week de post bijzonder in de gaten.
Heb het helemaal niet op harde wind, viel vanmiddag nog mee, maar vind de wind nadat die gedraaid is veel heftiger!!!!! en houd hier volgens berichten nog wel even aan, brrrrrrr grrrr. Weerstation vlakbij heeft rond 17.00 uur een windstoot van 91,7 km gemeten. Mijn net geplaatste zwarte, vierkante compostsilo is door de wind gesneuveld.
Ook zo’n weekend gewenst.

Reageren op