Groei&Bloei Kleur rijke stinkers…

Kleur rijke stinkers…

Kleur rijke stinkers…

… en andere planten met een luchtje?

In de kas en in de tuin groeit bij mij de kleinste wilde cyclaam, Cyclamen parviflorum, die zoals de naam aangeeft heel kleine bloemetjes heeft. Maar als het eerste bloemetje, amper acht mm groot, open is dan ruik ik meteen zijn kenmerkende viooltjes luchtje.

Van een heel andere orde zijn de aronskelken. De (bijna letterlijke) geurvlaggen van volgens mij (ben er niet zeker van) de Arum dioscoridis zijn allesbehalve bescheiden. Die wil je niet onder je keukenraam, of juist wel, want zijn aantrekkingskracht op vliegen is enorm; nou die krijg je dan tenminste niet meer in je keuken, maar de stank kan een aardige kuil in de weg vormen in je relatie.

Twee andere stinkers zijn Helleborus foetidus en (de ergste) Iris foetidissima. Ik weet niet hoeveel geweld je deze planten aan moet doen om een onaangenaam geurtje op te doen, ik heb het nooit gemerkt.

Om met de Iris te beginnen, die moet het niet hebben van een opvallend kleurige bloem, eerder “gloomy”, mystiek. Deze (vrij letterlijk) meest stinkende iris wordt gewaardeerd door zijn groenblijvende zwaardvormige bladeren die donkergroen zijn van kleur en glanzend. Doet het goed in de (half)schaduwrijke en kan goed tegen een droge standplaats. De zaaddozen zijn het meest opvallend. Zij verschijnen in de herfst. Bij het openspringen van de zaaddozen verschijnen de opvallende feloranje zaden

Ik heb een stukje schaduwtuin moeten ontdoen van een overmaat aan Allium triquetrum en al die Irissen daar gerooid, blad afgeknipt en wortelstokken ingekort. Ik ben waarschijnlijk de Kerkuil onder de tuiniers; kerkuilen zijn - zeg maar - de enige uilen die spitsmuizen op hun menu hebben staan. Die verspreiden in hoge ook een vieze lucht om jagers af te schrikken. Ik rook niets…

Over de kerstroos kan ik zeggen dat ik het een geweldige wintergroene plant vind met een mooie bladvorm die de plant twaalf maanden per jaar een decoratieve waarde geeft. Hij  zaait gemakkelijk uit, want hij leeft niet lang. Vormt trouwens een geweldige combinatie met Bergenia en net beschreven iris. Wanneer je het blad kneust, komt er een vieze geur vrij. Nou ja…

Foto's bij deze tuinlog

Praat mee op groei.nl