Groei&Bloei Loodkruid…

Loodkruid…

Loodkruid…

…een loden last of lust voor het oog

We hebben al jaren Loodkruid (Ceratostigma plumbaginoides) in de tuin, onder het keukenraam waarachter onze huiseend Koes dertien jaar lang haar broedsels groot bracht. Het blijkt een mooi Oosters tapijt van kleur waarbij precies op de top van bloei en bladkleur het wit vertegenwoordigd wordt door de witte bloemen van de herfsttijloos (Colchicum autumnale.) Inmiddels groeien er ook al jaren Judaspenning en de Voodoolelie.

Wat mij altijd stoorde en stoort aan vakkenvullers als Schaduwkruid (Pachysandra terminalis) is hun ongebreidelde expansiedrift, anders gezegd hun harde plantenellebogen of liever nog uiterst lange tenen. Wie ooit een vak Schaduwkruid gerooid heeft (ik dus) weet wat een enorm wortelbed die eeuwige groenblijver maakt. Daarin is absoluut geen plaats voor onkruid.

Waar Loodkruid het absoluut wint van Schaduwkruid in kleurigheid van bloei en blad is ook het wortelbed van een gebandeerde vrolijkheid (het lijkt mij een opengewerkte telefoonkabel) maar je moet hem wel in de gaten houden. Bij ons in de tuin maakt Loodkruid een omtrekkende beweging van het oosten naar het zuiden, enige hoogte niet schuwend en het kleinste gaatje wordt vol gegroeid, zodat zelf bij ons binnen een paar ranken van Loodkruid te bewonderen zijn. Wel wat lastig met stofzuigen, maar we hoeven het tenminste geen water te geven…

Wees gewaarschuwd als je klein "betuind" bent!

Foto's bij deze tuinlog

Praat mee op groei.nl

Reacties (4)

harry hakvoort

harry hakvoort

Hoi Paul,
onlangs een stekkie loodkruid gekregen van mijn zwager - ook vanwege de mooie blauwe kleur met rood blad. Ik had er een ander beeld bij omdat hij een struik van ruim een meter had.  Na wat gegoogle blijkt dat er een paar soorten zijn. Ik vermoed dat hij een “Willmottianum” heeft. Ook deze maakte rijkelijke scheuten (door gronddoek heen).
Maar het is goed om nu te weten dat je hem wel in de gaten moet houden. (Bezint voor gij begint) Aan de andere kant wat vreemd omdat aangegeven wordt dat ze niet geheel winterhard zijn. Dat zal dan mogelijk voor de jongere plantjes gelden.
Ps het blad van de zevenzonenboom is wel wat glad/glanzend maar niet heel erg.

Reageren op

Paul

Paul

Hoi Harry,
Willmottianum is inderdaad de mij bekende struikvorm die het in pot ook goed doet. Bovengronds sterft plumbaginoides naar mijn idee bij een beetje winter ook helemaal af en alles wat nu groen en rood is ligt dan versnot op de tegels. Als het glad wordt, haal ik alles weg, maar ondergronds bekabelen ze het hele terras. Waar we het niet willen hebben, gieten we de aardappels af.
Groetjes.

Reageren op

Antje

Antje

Prachtige herfstkleuren Paul en een mooie bodembedekker.

Ik zou er wel een plek voor hebben, halfschaduw is Okay denk ik.

Groetjes

Reageren op

Paul

Paul

Dag Antje,
Leuk wat van je te horen. Halfschaduw is prima. Zet er gerust wat witbloeiende herfst bogewassen tussen, colchicums of crocussen, en dan is het plaatje compleet. Gaat lukken.
Groetjes.

Reageren op