Groei&Bloei Over snoeien…

Over snoeien…

Over snoeien…

…en vooruitzien

Iedereen heeft, denk ik wel, een stukje tuin waar hij of zij dol op is; dat moet of mag liefst altijd zo blijven. Maar om een beeld in stand te houden, moet je soms ingrijpen en met dit in gedachten werd het hier tijd om de handen uit de mouwen te steken en niet een klein beetje, maar flink.

Ons favoriete plekje is het minst diepe stuk (net iets meer dan vijf meter) op het zuiden waar we vanuit de zitkamer zeg maar op uitkijken, het stukje tuin met de misleidende tuinposter van die bemoste stenen trap voor extra diepte. Ingepakt tussen de beplanting van alle kanten oogt het heel natuurlijk. Het mooiste moment is mei als de azalea’s, de roos ‘Climbing Pompom de Paris’ en de blauwe regen tegelijk bloeien en dan heb ik het nog maar niet eens over de planten ervoor. Als de klimmers hun kans konden nemen, zou er binnen twee jaar niets meer van de poster te zien zijn. De heesters ervoor snoei ik ieder jaar en dit jaar al begin september.

Af en toe snoeien scheelt een stuk, maar dit najaar hebben we de gehele zuidkant sinds jaren een flink stuk teruggezet. Altijd weer spannend hoe het volgend jaar terugkomt. Ook de “Armeluis Jacaranda” (zie een eerder log) is weer teruggebracht tot het formaat van de Krentenboom waarin hij was gegroeid en een tak had afgescheurd (zie filmpje). Wat nu rest is een lelijke/mooie tak waarop vogels zich markant laten aftekenen tegen de lichte lucht op het zuiden. Voor de vogels was het wel even wennen dat de jungle met zijn bijna lianen vruchten zijn verdwenen. De tijd zal het leren. Voor ons heeft het op het terras en zeker ook binnen heel wat licht opgeleverd.

Foto's bij deze tuinlog

Praat mee op groei.nl

Reacties (4)

Veris-lente

Veris-lente

Hé Paul,
Hoorde vanmiddag muziek van Eva Cassidy, o.a. Autumn leaves, (De Nieuws BV) en moest aan je logje denken.
Je snoeiwerk lekker op tijd aangepakt/laten uitvoeren (droog). Moet hier ook het nodige aanpakken, het kleine spul niet het probleem, maar de zaailing bomen!!! Vervelende van bomen/planten is dat ze blijven groeien/ver(k)dwijnen, weer en wind niet altijd meewerken, maar ook zorgen voor verrassende ontwikkelingen. Onderhoud is behoud, ook in de tuin. En als het helemaal misgaat, las ik gisteren in boek van Christhopher Lloyd, wordt er gekeken naar een plaatsvervanger in de hoek waar al divers aangekocht plantmateriaal staat te trappelen om op open gevallen plekken te mogen schitteren.

Reageren op

Paul

Paul

Hoi Veris,
De mannen (twee stuks, mij niet meegerekend) zijn één hele dag bezig geweest. Daar kan je in je eentje niet aan beginnen. Dan zou ik ‘s nachts na liggen trillen van de maaiblak in mijn armen van al die meters taxushaag. Ik heb de binnenkant rond ons kleine uitzichtpunt gedaan en dat was al genoeg. Ik heb net jouw muzikale herfsttip beluisterd, heel fraai, kende het niet. Voor het weekend geen tuinplannen gemaakt. Groetjes.

Reageren op

Harry Hakvoort

Harry Hakvoort

Hoi Paul,
bedankt voor de stekkies en het zaad! Het zit al in de grond. De klimmers kunnen wel tegen snoeien. Die wisteria’s gaan hard…En je hebt ook aardig wat vlinderstruiken zo te zien. Snoeien doet bloeien!
groet harry

Reageren op

Paul

Paul

Hoi Harry,
Fijn dat het er is; heb je in het nieuwe jaar al gelijk bloei met kinderen op komst.
Fijn weekend.

Reageren op