Groei&Bloei Roosje, mijn roosje (2) Blik op de Tuin 1061/22/2022

Roosje, mijn roosje (2) Blik op de Tuin 1061/22/2022

Roosje, mijn roosje (2) Blik op de Tuin 1061/22/2022

Heerlijk die rozen, zeker in deze tijd van het jaar...

Het assortiment aan biologische tuinplanten groeit; dat is goed voor nieuws alle insecten, bodemdieren en vogels. ‘Biologisch telen’ betekent namelijk, dat er geen pesticiden en kunstmest aan te pas komen. Ook rozenkwekerij ‘De Bierkreek’ uit IJzendijke kweekt op deze manier. Om hun assortiment continue te vernieuwen werkt de kwekerij samen met kleine gepassioneerde veredelaars van nieuwe rozen over de hele wereld. Nieuwe soorten test de kwekerij niet alleen op gezondheid en winterhardheid, maar ook op geur én smaak. Eén van de vennoten van de kwekerij, Hans van Hage, deelde tijdens een presentatie bij Groei & Bloei Westland tal van wetenswaardigheden over het verzorgen van rozen in de tuin. Zo vertelde hij, dat je de weerstand van rozen kunt verhogen door een goed waterregime. Tip: geef ook voldoende water in periodes van droogte. Twee keer per jaar mesten is een must (februari/maart en juni/juli)! Sommige rozen, zoals eenmalig bloeiende heesterrozen hebben zelfs behoefte aan een derde gift in de herfst. De kwekerij heeft een eigen meststof ontwikkeld, die is afgestemd op type roos, grondsoort en jaargetijde; zo is er een lente- en zomer- en een herfstmix: https://www.bierkreek.nl/webwinkel.

Tal van rozensoorten passeerde de revue, zoals de bodembedekker: Rosa ‘Petit Serpent’, ideaal voor taluds. Voor mooie bottels moet u bij Rosa ‘Piro 3’ zijn. De bottels van deze roos hebben een extreem hoog gehalte aan vitamine C en zijn niet voor niets de basis van ‘Roosvicee’. Spectaculair is, volgens Hans, Rosa ‘Utigord Falls’ een klimroos uit de watervalserie van veredelaar Ted Verschuren, een snelle groeier, met grote oudroze trossen! Op het verlanglijstje….

Anneke

twitter.com/blikopdetuin; F facebook.com/GroeiBloeiWestland.

Vragen kunt u stellen via: info@westland.groei.nl; activiteiten van Groei en Bloei Westland vindt u op: westland.groei.nl.

Foto's bij deze tuinlog

Praat mee op groei.nl