Groei&Bloei Rozen…

Rozen…

Rozen…

… krans

Even geen mogelijkheid om eerder een log te plaatsen. Nu een momentje gestolen.

Sinds vorige week hebben we privé met een ziekenhuisopname te maken. Daar gaat alle tijd, aandacht en energie heen. Ik ben in geen twee weken in de tuin geweest, zie tot mijn ontsteltenis dat de bakken met eenjarige er net zo over denken. Ook de selectie van mijn cyclamen gaat voor de zomer denk ik niet meer lukken. Het zij zo.

Dat neemt niet weg dat de tuin is getransformeerd. Bijna niet meer te maaien gras (doe ik morgen of zo), de schijnaugurk (Akebia quinata) heeft de pergola bijna overgroeid en mijn (oh ijdelheid) naamgenoot rambler ‘Paul’s scarlet climber’ bijna helemaal overgroeid. De ‘Veilchenblau’ aan de andere kant kijkt ook echt die kant op in de hoop dat de Akebia haar niet ziet. Onder haar bloeit ‘Zepherine Drouhin’ een die mooie Bourbonroos met middelgrote donker fuchsiaroze, los gevulde bloemen met een zeer sterke zoete geur én zonder doorns. Dat kan niet gezegd worden van ‘New Dawn’ die het aan de zuidkant heeft overgenomen van ‘Madamme Alfred Carrière’ en ‘Gerbe Rose’ en een grote affiniteit heeft voor mijn haar. Ik durf zonder snoeischaar daar niet meer langs te lopen. Dan heb ik nog een roos waarvan ik – oh schande – de naam niet meer weet, terwijl ze juist heel hartelijk en doorlopend bloeit. Helaas is de bloie een beetje over zijn top heen.

Tot slot is de ‘Kew Rambler’ nog steeds in gevecht met een van de Atlas ceders. Hij is nog niet in volle bloei, maar ik hoop ooit de eerste te zijn met een roze bloeiende ceder.

Voor voetbalfans: de vaderlandse driekleur

Foto 2 t/m 5: Akebia en Paul's Scarlet Climer

Foto 6: Veilchenblau en Zepherine Drouhin

Foto 7 t/m 9: New Dawn en Madamme Alfred Carrière

Foto 10 t/m 12: onbekende roos

Foto 13 t/m 15: Kew Rambler

Foto's bij deze tuinlog

Praat mee op groei.nl

Reacties (6)

Harry Hakvoort

Harry Hakvoort

Hoi Paul, in het ziekenhuis moet je niet teveel komen, maar de noodzaak zal er zijn. Goed dat je dan toch even de afleiding hebt van je tuin. Een tijdje je tuin niet zien vind ik altijd bijzonder. Je volgt het niet meer, en plotseling staan er weer plantjes in de bloei of zijn een stuk groter geworden. Ik denk dat je de Akebia in toom moet houden? die kan aardige sliertjes maken. De eerste 3 klimrozen heb ik ook in mijn vorige tuin gehad en de New Dawn en Veilchenblau deed het altjd goed. In mijn huidige tuin wil het met een aantal beginnende klimrozen moeilijk lukken. Maar bij jouw hebben ze het naar hun zin zie ik. Geniet ervan!

Reageren op

Antje Bömer

Antje Bömer

Hoi Paul,

Wat een prachtige collectie rozen heb jij! Ik kom maar tot 4 verschillende.
Jij excuseert je dat je van één de naam niet weet, ik weet 80 % vd namen niet meer, heeft misschien met mijn leeftijd te maken maar ik ben ook de plantenlijst kwijtgeraakt. Ik maak me er niet druk over, heb geen rondleidingen meer ha ha. Paul ik hoop dat de ziekenhuis opname snel voorbij is en dat de ” patient” spoedig zal herstellen.
Sterkte en groetjes van mij

Reageren op

Paul

Paul

Hoi Harry,
Jazeker, ik moet de Akebia verder terugzetten; dit jaar alles boven 2,50 eraf. Ga hem verder terugsnoeien na de winter. en de druif heeft ook kans gezien van mijn tijdgebrek gebruik te maken. Staat nu ook op de rol voor van de winter. Voorheen hadden we aan de oostkant nog een rambler Sanders White, niet stuk te krijgen en zeer rijk bloeiend. Als die uitgebloeid was en op weg naar het verbloeien, leek het alsof het sneeuwde. Schitterend gezicht, maar onze buurman vond het niets, Voor de lieve vrede hebben we daar (lees de roos) maar afscheid van genomen. Groetjes.

Reageren op

Paul

Paul

Dag Antje,
De grap is dat ik er eentje bij wilde kopen, maar ja als je naam niet weet dan zie je door de bomen het bos niet meer. Sterkte is wat we nodig hebben en we vertrouwen op een goede afloop. Hartelijk groet.

Reageren op

Veris-lente

Veris-lente

Hé Paul,

Het leven gaat niet altijd over rozen, rozenkrans geeft wel een heel somber beeld aan, de kracht en overleving van de rozen in je tuin geven hoop!!!

Sterkte en beterschap toegewenst!!!!

Reageren op

Paul

Paul

Hoi Veris,
Rozenkrans op zich is een “titel” met twee gezichten. Eind nog niet in zicht, maar we gaan de goede kant op. Wat betreft de rozen in de tuin is nu de Kew Rambler in volle bloei. Hoop even tijd te vinden om een paar foto’s te plaatsen. Bedankt en groetjes.

Reageren op