Groei&Bloei Singapare, de ‘Gardencity’ - Blik op de Tuin 1041, week 2/2022

Singapare, de ‘Gardencity’ - Blik op de Tuin 1041, week 2/2022

Singapare, de ‘Gardencity’ - Blik op de Tuin 1041, week 2/2022

Eind oktober, begin november was ik in Singapore om na twee jaar twee van mijn zoons weer te zien, het was een heerlijk weerzien, maar ook een kennismaking met een bijzondere stad, die GROEN hoog in het vaandel heeft staan............

Mooie verhalen had ik van mijn zoons over ‘hun’ Singapore gehoord. Toch was ik diep onder de indruk, toen ik afgelopen oktober voet op Singaporese bodem zette. Ik was er omringd door immens hoge gebouwen, zoals woontorens en kantoren, maar ook door heel veel groen, zowel op de begane grond als in de hoogte. De kwalificatie van Singapore als stad in een tuin is zonder meer waar en de diversiteit aan planten langs de openbare weg is zo groot, dat toen ik een keer verkeerd dreigde te lopen, ik aan de hand van de beplanting zag, waar ik wél naartoe moest. In de stad leven trouwens bijna 400 soorten vogels en 2.100 soorten inheemse planten!

Als stadstaat heeft Singapore een van de hoogste bevolkingsdichtheden ter wereld. Er wonen op een oppervlakte van ruim 680 km² ca. 5,5 miljoen inwoners (3x Amsterdam). De stad werkt daarom hard aan een ambitieus programma om de leefbaarheid te vergroten en de stad groen en schoon te houden. Door het tropisch regenwoudklimaat met een gemiddelde van 30℃ overdag is het vele groen in de stad trouwens hard nodig om de stad koel te houden. In dit kader neemt Singapore de burger dan ook aan de hand en ondersteunt initiatieven zoals tuinen, daktuinen en de aanleg van groene daken om de gebouwen eronder koel te houden en energie te besparen. Meer dan 1/3 deel van het stadsoppervlak is inmiddels groen en het is de ambitie van de stad, dat er in 2030 op 10 minuten wandelen van elke woning een park is. Wordt vervolgd!

Anneke

T  twitter.com/blikopdetuin; 

F facebook.com/GroeiBloeiWestland.

Vragen kunt u stellen via:

info@westland.groei.nl; activiteiten van Groei en Bloei Westland vindt u op: westland.groei.nl.

Foto's bij deze tuinlog

Praat mee op groei.nl