Groei&Bloei Survival of the fittest

Survival of the fittest

Survival of the fittest

Dat is de natuurlijke selectie die optreedt door het overleven van het nageslacht van de best aangepaste binnen een populatie...Het wordt echt nodig om goed na te denken welke planten in de toekomst goed kunnen aanslaan.

Want 8 mm regen is echt veel te weinig voor 6 weken tropische temperaturen. Zeeland en de Achterhoek kleuren donkerrood qua  watertekort.  Ik zie planten hangen die dat eerder nog nooit gedaan hebben. De cosmea met zijn smalle blaadjes, de mansoor in de schaduw en de braziliaanse knoopsgatbloem die volgens de beschrijving goed tegen droogte moet kunnen. De Erigeron bloeit ook minder maar zal het wel redden. De hosta laat zijn blad niet hangen, maar deze verdroogd. Net als de Elfenbloem, carex en andere grassen die in de hersfststand staan. De berken in de omgeving hebben geen toekomst meer.

Voor de 20 jarige beukenhaag heb ik een druppelslang neergelegd anders red hij het niet. Die moet dan wel 50 meter overbruggen. De overige 50 meter krijgt via een popup beregeningssysteem water. Daarvoor met ik wel de looppaden afdekken met zeil, want alles wordt bruin van het ijzerhoudend water.  In de boomgaard zie ik een explosie van woelmuizen die op insecten afkomen in de vochtige grond. Als ze ook maar de engerlingen opeten, dan vind ik het enigszins acceptabel.

Het bloeit en groeit allemaal niet zo weelderig als vorig jaar, maar met periodiek wat water geven lukt het om nog wat bloemetjes te laten bloeien. Grootbladigen als de Gunnera, de grotere hosta’s, rijstepapierplant, ligularia, olifantsoor, astiboildes en schildblad moeten dagelijks water hebben. Gelukkig kan ik grondwater via 4 grote slangen aan elke kant van het huis de planten bevloeien. Maar hoe lang duurt het nog dat we vrij gebruik kunnen maken van grondwater?

De Wisteria bloeit voor de 2e keer. De klimmer Dolcis lablab bloeit maar matig. Veel hortensia’s krijgen druppelbevloeing anders zouden ze het absoluut niet redden. De oranje leeuwenoor wordt nu toch wat hoger.  De Spaanse vlag, een klimmer, met zijn oranjegeelwitte bloemen bloeit van onderen. Veel te warm daar bovenin haha. Het ABC kruid met zijn gele knoppen is al door meniggeen met verwondering “geproefd”. Opvallend hoeveel mannen het niet aandurven. (als de vrouwen gekke bekken trekken van de tintelingen in de mond)

Nog een aantal foto’s met doorkijkjes

Foto's bij deze tuinlog

Praat mee op groei.nl