Groei&Bloei Terug in de tijd…

Terug in de tijd…

Terug in de tijd…

… met de blik op vooruit.

Onze liefhebberij voor tuinieren stamt al uit de jaren tachtig en logisch dat je dan af en toe wel eens achterom kijkt, fotoboek erbij zo van hoe was het toen ook al weer, want echt digitaal ging het toen nog niet. De reden om dat juist nu te doen is dat onze twintig jaar oude blauwe Ceanothus, de Amerikaanse sering, er in deze droge aprilmaand ongemerkt onderdoor is gegaan. Hoewel de tuin met enige regelmaat toch een kwak water heeft gekregen, is hij helemaal bruin geworden. Het mooie plaatje uit 2008 is niet meer. Hadden we eerder al afscheid genomen van de Spaanse brem, was het nu de beurt aan zijn Amerikaanse buurman. Jammer.

Gelukkig hebben we elders in de tuin een Franse Tamarisk (Tamarix gallica geloof ik), een veerachtige struik tot kleine boom met slappe, slanke takken die bruin of purper van kleur zijn. Hij bloeit heel rijk met roze-witte katjesachtige trossen. Ik denk dat hij met wat gericht snoeiwerk aardig zou kunnen passen en het massale van de bloeiende takken is zo leuk om te zien.

Bij het maken van de foto’s van de Tamarisk ontdekte een lathyrus, eentje met witte bloemen, die de winter heeft overleefd. Dit heb ik nog nooit meegemaakt. Na deze winter zijn overigens ook roze margrieten (normaal als eenjarige verkocht) evenals waaierbloemen (Scaevola), Verbena’s en Lobelia’s overgebleven. De dropplanten zijn allemaal weg, maar de vlinderbloemen Gaura zijn er allemaal nog. Het is een heel gek jaar.

Foto's bij deze tuinlog

Praat mee op groei.nl

Reacties (4)

Antje

Antje

Hallo Paul,
Het is altijd jammer als je afscheid moet nemen van een plant die je al zoveel jaren heb vertroeteld. Maar eens houd het op! Ik kijk ook regelmatig naar foto’s van weleer. Ik heb daar behoefte aan nu ik het niet meer met Wim kan delen. Valt mij dan ook op dat de tuin in de ruim dertig jaar dat ik hier woon en tuinier steeds iets is veranderd. Heb dezelfde ervaring als jij ..... éénjarigen blijken meerjarig te zijn na zo’n milde “winter”

Veel tuinplezier en de groeten.

Reageren op

Paul

Paul

Dag Antje,
Niets mis met een blik terug op de foto’s: goede oude tijd die je met anderen deelt of deelde.
Ik ga wat verzinnen voor die plek. Er is volgens mij nog een mooie bloeiheester doodgegaan.
Vanmiddag even wat bast weggehaald, en zie ik toch nog wat groen. Niet gelijk de zaag erin dus.
Een mooie week toegewenst op de Veluwe en groeten uit het groene hart.

Reageren op

Antje

Antje

Dag Paul,

Ik heb de naam van de bodembedekker + foto op mijn tuinlog gezet

Kijk bij reageren…

Reageren op

Veris-lente

Veris-lente

Hé Paul,
Eerste poging mislukte…korte tweede.
Heerlijk om door foto-album en digitale album rond te dwalen, een mooie geheugenbank om door de seizoenen je tuin te bekijken, maar ook om mislukkingen en verloren gegaan plantmateriaal te aanschouwen.
Je hebt de oude truc, effe onder de bast te kijken of er nog leven in zit, al toegepast. Is het flink terug snoeien, uithuilen en opnieuw beginnen, of mag je iets nieuws planten. Mag ik dan de Franse ceanothus gloire de versailles aanraden, deze is wat losser dan de amerikaanse.
Wanneer de winter het af laat weten, blijven een aantal éénjarigen gewoon doorgroeien, al is het mooie er wel af, soms met wat snoeien wat te fatsoeneren, de Gaura is volgens mij een redelijk vaste plant. Een ander misverstand: er zijn krokussen die in de herfst bloeien, net als prunussen en viburnums, heeft alles te maken met een andere bloeitijd dan lente of zomer helemaal niks met klimaatveranderingen, je moet het alleen effe weten.
Groet

Reageren op