Groei&Bloei Van een Ceder met roos…

Van een Ceder met roos…

Van een Ceder met roos…

…naar de distelvlinder op een Haaklelie.

Weer terug in de knollentuin. Het heeft allemaal wat langer geduurd, maar de zomer staat niet stil. Als je van een afstandje hebt toegekeken, is het zeer groeizaam weer geweest. Dan is het zeker beter om je niet stuk te lopen op een achterstand van acht weken en iedere dag een beetje van alles te doen. Tuinieren is leuk en moet zo blijven

Ons zitje was helemaal overgroeid en bijna niet van het grasveld te onderscheiden, zelfs te hoog om te maaien. De tuinposter was niet meer te zien. De jonge loten van de Tamarisk sloegen als plaaggeesten heftig van zich af om me uit het Engelse hoekje op het zuiden te houden. De Schijnhazelaar (Corylopsis pauciflora) en de Parelstruik (Exochorda x macrantha) hingen als poetsborstels in vol bedrijf uit een wasstraat over het toch al smalle pad. Om een foto te schieten van onze ‘Twister’ moest ik een natte broek op de koop toe nemen. Die klusjes stonden wel boven aan lijst en de kop is eraf.

De eenjarige hebben het goed gedaan en nog. Zij konden zich letterlijk bedruipen met dank aan de matige zomer. In de kas is de start van de bloei een maand eerder dan vorig jaar, met grote verschillen: de Libische cyclamen die veel warmte nodig hebben (bloemen zijn van 2020), kregen het dit jaar niet en bloeien maar met mate, bijna alleen blad. De Georgische soort (in plastic pot) die van koeler weer houdt daarentegen doet het opperbest.

Verder valt er nog genoeg van kleur te genieten. Topper bij ons is nu de Ruit (Thalictrum dipterocarpum die met zijn roze pluimen overal bovenuit zwaait. De nieuwsgierige Kattenstaarten staan weer eens tegen de grasrand aan. Die krijgen straks een lintje en moeten in het najaar weer achter aansluiten. En de pollen van Iris sibirica moeten worden teruggezet… en…

Foto's bij deze tuinlog

Praat mee op groei.nl

Reacties (4)

Antje Bömer

Antje Bömer

dag Paul,

Aan de foto’s en jouw toelichting hier op heb ik opgemaakt dat je een achterstand van 8 weken hebt wat tuinieren betreft. Ik hoop dat je er even lekker tussenuit bent geweest!
Het is inderdaad een heel wonderlijk tuinseizoen geweest: de rhodondendron ( de witte) bloeit al een paar weken. Ik blijf maar snoeien en onkruid trekken!

groetjes Antje

Reageren op

Paul

Paul

Dag Antje,
Er tussenuit is niet de reden geweest om niet aan de tuin toe te komen. Sinds half juni hadden we privé met de start van een intensief herstel en revalidatieprogramma te maken. Daar is alle tijd, aandacht en energie naartoe gegaan, en nog.
Maar af en toe pak ik wat op en er is genoeg te doen. Hartelijke groet.

Reageren op

Veris-lente

Veris-lente

Hé Paul,

Het is gelukt ik zie rozen in de cedar, de aanhouder wint, hetzelfde is aan de orde bij je achterstallig onderhoud, ik zie al een terras gedaan…..... komt wel goed allemaal zeker met de voorspelling van ideale weersomstandigheden voor de komende dagen. Of de prachtige weersomstandigheden ook ideaal zijn voor je cyclamen, of die ook hun achterstand in halen????? Wens je mooie nazomerse dagen toe!!!

Reageren op

Paul

Paul

Hoi Veris,
Ja, het eerste gaatje is geslagen. Iedere dag iets. De achterstand voor cyclamen kan niet worden ingehaald; maanden te koud weer en wellicht iets te nat wordt niet goed gemaakt met een paar hete dagen. Zo gauw als het blad erop zit, komen er minder bloemen. Het zij zo. Ik sprak iemand deze week die op één nacht 350 slakken had gevangen, zo erg is het hier niet, misschien ook dankzij mijn slim geplaatste vallen. Wie weet. Actie voor het weekend: paardenbloemen uit het gras steken en lezen in de zon… Groetjes en een mooi weekend gewenst

Reageren op