Groei&Bloei Verkleuringen

Verkleuringen

Verkleuringen

We hebben het geluk om aan een laan te wonen vol met beuken en eiken. Ik loop er dagelijks met de hond. De bomen staan nu te verkleuren, een prachtig gezicht als de zon erop schijnt! Bij het huis staan 2 moeraseiken. Deze worden veel roder dan de inlandse eiken. Hoewel de naam doet vermoeden dat moeraseiken nat zouden moeten staan doen ze het ook prima op zandgrond. Ze hebben kleinere eikels en groeien iets harder dan de normale eik. Ook groeien ze wat sneller en blijft het blad gedeeltelijk aan de bomen. Deze staan nu 20 jaar in onze tuin.

Links en rechts staat de Kaukasische vleugelnoot geel te verkleuren. De boom staat bekend om zijn lange slierten van 40 cm met vleugelnootjes. Deze zomer hadden we voor het eerst de sliertjes eraan zitten.

De hosta’s beginnen langzaamaan weg te kwijnen.

De welkbekende blauwe Monnikskap verkleurt door verschillend lichtinval soms in rose, dan blauw en dan weer paars.

De Dahlia’s knallen nog even door. De “Blue Bayou heeft een lilaroze kleur met donker kern. Een prachtig soort maar deze komt wel wat laat en heeft slechts enkele bloemen.

De Salvia’s, Geranium en Cosmea houden ook nog stand. Een hommel doet zich tegoed aan de Salvia.

Het Struisriet bij de vijver krijgt mooie pluimpjes. In de vijver heb ik de Thalia dealbata maar eens in een wasmand geplant. Daar kan ie de wortelruimte krijgen. Heb deze in Boskoop eens gezien en stonden daar aan de rand van een vijver van wel 2.50 meter hoog.

Ik kon het toch niet laten om een Lagerstroemia  (op geënte stam) te planten. Gekocht bij Tropischgroen in Gaanderen,  hier in de buurt. Hij heeft deze zomer gebloeid en hij krijgt volgend  jaar hopelijk weer prachtige bloemen. Deze moet -15C kunnen hebben. Hij heeft een plekje op het zuiden vlak tegen de muur gekregen. Ben benieuwd.

Ook heb ik nog verschillende sieruien gepoot, o.a. Schubertii, (met lange stekels), de Goliath (die 2 meter hoog kan worden) en de Caerulae (die blauw wordt)

Ik had in het voorjaar een speigeleibloem gekocht. Deze is nog niet zo hard gegroeid. De buurvrouw kwam met een fors exemplaar aanzetten, helaas zat er niet veel wortel aan. Benieuwd of deze aanslaat.

Niet alle vogels leggen alleen in mei een ei. Deze duif is denk ik 2 weken oud. Hij moet snel leren vliegen, want het blad boven zijn nest is binnenkort verdwenen.

De platanen zijn weer gesnoeid. Voorlopig doe ik niet veel meer dan blad verwijderen van het gras, zaden opvangen en zorgen dat planten voor de vorst beschermd worden. De natuur mag zijn gang gaan. Nu nog even genieten van het najaarszonnetje.

Foto's bij deze tuinlog

Praat mee op groei.nl

Reacties (1)

Paul

Paul

Hoi Harry,
Bedankt voor die mooie warme herfsttinten! Geen jaar is compleet zonder de hartverwarmende kleuren van de herfst.
Fijn weekend

Reageren op