Groei&Bloei Vijver opschonen

Vijver opschonen

Vijver opschonen

Met de overgang van warme naar zachtere temperaturen leek het me een ideaal moment om de vijver te schonen. Omdat goed te doen is een plons in het diepe noodzakelijk en dan is het fijn dat het water aangenaam van temperatuur is.

Het diepste gedeelte van de vijver is ongeveer 1.50 meter. Het hoornblad is de grootste woekeraar die ik eerst met een hark probeer te verwijderen. Een (bijna) duik naar de bodem is soms noodzakelijk om ze met wortel en al te verwijderen.

5 Kruiwagens verder begin ik aan het 2e klusje, namelijk de modderlaag te minimaliseren. Dat moet voorzichtig met een schepnet gebeuren om het zeil niet te beschadigen. Het is puur baggerwerk en  vele kruiwagens met modder later wordt de omgeving er niet schoner op. Mijzelf inclusief. Alhoewel ik moet toch weer de vijver in en uit. Er is gelukkig niemand thuis, anders kreeg ik het nodige commentaar (of de lachers op mijn hand). Het lekraken van het vijverzeil is wel mijn grootste tuinnachtmerrie, want in de 15 meter lange vijver liggen rotsblokken die niet te tillen zijn. Verder hangt er ook nog een treurden pontificaal boven de vijver die allemaal scherpe naalden laat vallen. Ik veronderstel dat ze zachter worden op het moment ze naar de bodem zakken.

De grootste uitdaging is vervolgens het indammen van de waterlelie(s). Met enige pijn want er zitten veel bloemen aan. Eentje heeft een diameter van ruim 2 meter en daar is de laatste 10 jaar niets aan gedaan. Ze kunnen dan enorme wortelstokken krijgen die  ook het zeil kunnen perforeren. Volgens een vijverspecialist kun je ze het best na een jaar of 5 delen. Dus werd het hoog tijd om aktie te ondernemen.

Een van de lelies zit nog in een mand, maar 2/3 van de wortels waren er uitgegroeid. Een andere wortelpartij was zo groot en zwaar dat deze nauwelijks los kwam en uit de vijver te trekken was. Na enkele roetsjpartijen lukte het om de plant met wortels op het droge te krijgen en ze door te steken.

Voor de herplant gebruik ik enkele grote, oude onkruidemmers en boor daar gaten in. Het opnieuw vullen met vijvergrond zie ik niet zo zitten want alles kantelt nogal snel. Met als gevolg dat ik mogelijk weer modder kan scheppen. Ze moeten het maar doen met het sediment op de bodem. Maar zelfs met flinke keien erop blijft het een lastig klusje om alles rechtop de plaats te krijgen.

Het water is flink troebel geworden en ik hoop dat de vissen het overleven. Het lijkt er op dat ze zich tegoed doen aan vrijgekomen voedsel. En nu ook maar hopen dat het even door blijft regenen en kouder wordt zodat er minder kans is op algengroei.

In de tuin staat al enige tijd een gele Dahlia te bloeien. Nu ook de guldenroede Spitfire gaat bloeien combineert dat mooi.
De Kornoelje krijgt alweer zijn oranjevruchten en de donkerbruine Cimicifuga ramosa atropurperea bloeit met zijn witrose aren. Ook de tijgerlelie in de pot laat zijn eerste bloemen zien.

Kiss me over the Garden is bij mij niet uit het zaad gekomen. Een verlate stek van een kennis staat in de bloei en ik hoop dat het volgend jaar beter lukt. De witte anemonen hebben een beetje water nodig om groen te blijven en te blijven bloeien.

En jawel de engerlingen doen hun werk weer. Een nieuw pindakaasboompje heeft het niet gered, het weinige gras wordt kapotgepikt door kraaien. Her en der kan ik de mat oppakken en waarnemen dat er vele beestjes van nu nog een centimeter onder de grasmat liggen. Er kan in de regio nauwelijks gevoetbald worden omdat de grasvelden stuk zijn.

Foto's bij deze tuinlog

Praat mee op groei.nl