Groei&Bloei Vroegbloeiende siergrassen

Vroegbloeiende siergrassen

Vroegbloeiende siergrassen

Door de droogte gaat de natuur sneller in de herfststand. Vooral de grassen zitten al in de pluim of zaad. Van de Dierama, Nicotina, Hazenpootje, Kattensnor, Monnikskap en Iberis hebben we al zaad opgevangen.

Afgelopen weekend waren we in het mooie Limburg. Daar vond ik het nog relatief groen in de weilanden en bermen. Bomen zagen er nog goed uit. Hier in de Achterhoek staat de mais er compleet vergeeld bij. Geen spatje groen en het blad valt van de bomen. Veel boeren beregenen niet meer, waarschijnlijk omdat de diesel voor de generatoren te duur is.  De Baakse beek, anders een re fors gevulde beek is volledig verdroogd. Vorig jaar stonden hier prachtige bermbloemen, maar die zijn in geen velden of wegen te bekennen. Dan denk je aan alle vissen en watervogels, en ook het wild dat zich maar moet zien te redden.

Ondanks sproeibeurten in de tuin groeien de planten matig. Het gras of dat wat er nog van staat hoefde in augustus niet gemaaid te worden. Daar waar er gesproeid wordt zetten de mollen het gras helemaal op zijn kop.

De meeste zorgen maak ik me om de grotere structuurstruiken die bepalend zijn in de tuin. Een forse beukenhaag is deels dood ondanks regelmatige druppelbevloeiing. Sommige planten doen het opvallend goed. De vlinderstruiken ziijn fors teruggesnoeid en deze staan weer flink in de bloei. Daarna kunnen vlinders ook nog lekker genieten van de sedum Herbstfreude. Ook de beemdkroon doet het goed na de snoei.

De trompetklimmer krijgt peulen. Dat had ik nog niet eerder gezien. Mijn vitex staat inmiddels ook in de bloei. De blauwe Scabiosa vervormt heel mooi na de hoofdbloei. En de paarse Vernona is fors en prachtig.
Na 10 weken van droogte hopen we aankomende week een beetje regen te krijgen.

 Ps ik krijg foto’s niet meer uitvergroot. Is dat bij jullie ook?

Foto's bij deze tuinlog

Praat mee op groei.nl

Reacties (2)

Linda

Linda

Hoi, ook ik krijg al 2 weken de foto’s niet meer groot.
Op de Veluwe zeer droog en grote bomen laten nu niet meer alleen blad vallen, sommigen zijn helemaal verdord. Zelfs eiken. Ik hoop dat er heeeeeel veel regen in gestage regen gaat vallen

Reageren op

Angela's tuin

Angela

Hoi Harry,
Ja ik krijg alleen een soort vergrootglas. Zal t aan Mariëtte melden. Dacht dat t aan mn iPad lag.
Jammer van de vaste contouren. Hier zat er in de klmoprekerg veel dood hout. Hoop dat t zich wat hersteld.

Reageren op