Kruidenkrans maken

Kruidenkrans maken

Hoe verwerk je kruiden op een creatieve manier in een bloemstuk? Birgit Davids laat zien dat je leuke combinaties kunt maken met kruiden. Ter inspiratie maakte zij een mooie kruidenkrans. Probeer het ook!

Zelf een kruidenkrans maken
 

Dit heb je nodig:

  • Strokrans 30 cm
  • Wikkeldraad
  • Krammetjes
  • Groen band of repen van een donkere vuilniszak
  • Diverse kruiden met takjes van ongeveer 8-10 cm (salie, munt, lavendel, rozemarijn, dille)


Werkwijze:

Stap 1:
Omwikkel de strokrans met groen band (of met repen van een donker grijze vuilniszak). Dit is nodig omdat de takjes bij het indrogen iets kleiner worden en daarna de krans misschien niet volledig bedekt is. De donkere ondergrond valt dan minder op dan het gele stro.

Stap 2:
Bevestig het klosjes wikkeldraad aan de krans.

Stap 3:
Knip de kruiden allemaal op ongeveer gelijke lengte en verdeel het in 4 gelijke porties (zodat je zeker weet dat er aan het eind ook nog een zelfde hoeveelheid materiaal is).

Stap 4:
Leg een rijtje takjes op de krans, met de topjes in de richting van de draairichting van de wijzers van de klok en wikkel een paar keer met het wikkeldraad over de onderzijde van de steeltjes.

Stap 5:
Leg nu een nieuwe laag takjes kruiden op de krans. Doe dit zo dat de topjes van de 2e laag de steeltjes en het wikkeldraad van de 1e laag bedekken. Wikkel dit weer stevig vast met het draad.

Stap 6:
Herhaal dit totdat je bijna bij het begin bent aangekomen.

Stap 7:
Knip de wikkeldraad af en zet deze aan de achterzijde vast met een kram.

Stap 8:
Vul het laatste stukje van de krans op met kruiden en zet dit vast met een kram. Controleer of er nog stukjes onbedekt zijn die opgevuld kunnen worden met een extra toefje kruiden.

Stap 9:
Zorg dat de krans niet alleen van de bovenzijde bedekt is, maar ook aan de binnenzijde en buitenzijde, want je kijkt bijna nooit recht van boven naar een krans.

Stap 10:
De krans is klaar om opgehangen te worden! Hang 'm aan de muur (met een leuk lint) of leg hem op een schaal.

Tekst en beeld: Birgit Davids