Boomstam met eucalyptusbessen door Dennis Lanzaat (video)

Boomstam met eucalyptusbessen door Dennis Lanzaat (video)

De basis van het kerststuk van Dennis Lanzaat bestaat uit een houten schijf met katoentakken erin, en reageerbuisjes waar je iedere keer verse bloemen in kunt zetten. “Het leuke is dat je gewoon een hele stevige ondergrond krijgt die je steeds opnieuw kunt gebruiken. In de lente bijvoorbeeld met katjes, mooie appeltakken of krulhazelaar, en mooie tulpen of narcissen in de buisjes." Dennis legt stap-voor-stap uit hoe hij het stuk maakt. Bekijk ook de video!

Stevige basis

Dennis Lanzaat: “Ieder seizoen heeft wel iets speciaals. Winter betekent weer andere materialen, zoals allerlei soorten bessen en groen, maar ook exotische materialen. Zo komen nu op het zuidelijk halfrond de orchideeën en eucalyptus tot bloei - al haal ik bloemen het liefst zoveel mogelijk uit Nederland om het milieu te ontlasten.”
Het stuk van Dennis heeft een stevige basis. “Je zou dit een beetje mijn signatuurstuk kunnen noemen. Ik weet niet eens meer precies hoe het is ontstaan, maar ik vind het altijd leuk om veel te experimenteren.”

Wisselende texturen

Voor dit winterse stuk heb ik prachtige eucalyptusbessen gebruikt - eigenlijk zijn het bloemknoppen die uitkomen in pluizige bolletjes. Als je hier niet aan kunt komen kun je ook bessen van Hedera (klimop) gebruiken. Ik wissel graag warme en koele tinten af. De warme kleur van de bessen en de rozen vormen een mooi contrast met het wit van de katoentakken en het groen van de Helleborus en eucalyptusbessen. Ook de texturen zijn afwisselend: het glanzende van de bessen, het pluizige van de katoenbollen en het ruige van de houten schijf. Op die manier blijft het stuk interessant om naar te kijken.” 

Mooi Anders Bloemen in Amsterdam 
www.mooianders.info

Materialen en gereedschap

 • schijf van een boomstam, bij voorkeur goed gedroogd 
 • 3 glazen reageerbuisjes met een vlakke bodem 
 • boormachine
 • speedboortje voor de reageerbuisjes 
 • boortje voor de katoentakken
 • lijmpistool
 • scherp mesje

Gebruikt groen

 • katoentakken
 • Ilex-takken met veel oranjerode bessen 
 • takjes Helleborus
 • warmrode rozen (Rosa ‘Fiorella’) 
 • takjes eucalyptus- of klimopbessen
Boomstam met eucalyptusbessen door Dennis Lanzaat (video)

Werkwijze

 1. Kies een speedboortje op maat bij de doorsnede van de reageerbuisjes en maak drie gaten, mooi verdeeld, langs de rand van de houten schijf. Maak hiertussen in dezelfde lijn met een gewone boor zeven gaten voor de katoentakken, ook mooi verdeeld. Stem de dikte van de boor af op de dikte van de katoentakken. 
 2. Lijm met het lijmpistool de reageer-buisjes in de gaten. Let op, de lijm kan erg heet zijn. Even vasthouden tot de lijm gaat stollen en dan goed laten drogen zodat de buisjes stevig en recht staan.
 3. Knip de katoentakken in zeven stukken op verschillende hoogtes. Gebruik het lijmpistool om de katoentakken vast te plakken, zodat je een stevig frame hebt. Even vasthouden zodat ze mooi verticaal staan. Haal de lijmdraden meteen weg. 
 4. Vul de reageerbuisjes met water.
 5. Haal het meeste blad van de helleborussen af, zodat ze minder water opnemen en verdampen, maar ook omdat het een rustiger beeld geeft. Zet de bessentakken en Helleborus in de buisjes.
 6. Zet de rozen als laatste in de reageer-buisjes. Snij ze eerst op verschillende hoogtes. Er zitten al aardig wat materialen in de reageerbuisjes, dus let op dat de stelen van de rozen echt in het water staan, anders gaan ze niet open. 
 7. Let bij het plaatsen op een speelse variatie, zodat het een natuurlijk geheel wordt.

Tekst: Anita Meuleman
Beeld: Fred Roest
Uit: Groei & Bloei december 2019

Meer in deze categorie