Natuurlijke kersttafelguirlande

Natuurlijke kersttafelguirlande

Deze feestelijke en natuurlijke guirlande maak je eenvoudig zelf! Een prachtig kersttafelstuk voor op een lange eettafel of een mooie sidetable.

We laten stap-voor-stap zien hoe je dit sfeervolle kerstarrangement zelf kunt maken. Het kerststuk past helemaal in de natuurtrend en is bovendien heel feestelijk. Een waar pronkstuk tijdens een gezellig kerstdiner met de hele familie of een intiem diner voor twee.

Benodigdheden:

Materialen en gereedschap
* Boormachine met 2 mm boortje
* lijmpistool met lijmpatronen
* (knip)tang
* scherp mesje
* schaar
* tie-wraps
* klosje champagnekleurig wikkeldraad 
* aluminiumdraad
* snijbloemenvoeding

Voor de basis
* kleine boomstam of dikke tak, lengte is variabel, deze is circa 60 cm lang
* 5 poken, 1.8 mm
* 9 kleine glazen reageerbuisjes
* streng ledlampjes (80x) met batterij
* verschillende maten kerstballen 
* houten sterren 
* glitter sterren op stokjes
* goudkleurige blaadjes
* wollen garen in bijpassende kleur,
* zilverkleurige kerstboomkralenketting

Gebruikte bloemen en kerstgroen
* 2 verschillende kleuren (mini) Cymbidium orchideeën
* takjes Araucaria 
* skeletblaadjes 
* 1 kleine tak Pinus kerstgroen
* 2 takken Laurus nobilis kerstgroen
* platmos
* 2 kleine takjes Miscanthus pluim
* Malus wax appeltjes
* koperkleurige Eucalyptus vruchtjes
* schijfjes limoen, gedroogd
* kleine goudkleurige vruchtjes
* dennenappels
 

Natuurlijke kersttafelguirlande
 • Natuurlijke kersttafelguirlande
  1

  Werkwijze

  * Boor met de boormachine, met een 2mm boortje, in een zigzaglijn een aantal gaten in de boomstam. 

  * Knip de poken met een kniptang op verschillende lengtes (tussen de 15 en 20cm) zodat er een speelse verdeling ontstaat. Breng met het lijmpistool een dotje lijm aan op de uiteindes van de poken en prik daarna de poken in de geboorde gaatjes.

 • Natuurlijke kersttafelguirlande
  2

  * Knip een stuk aluminiumdraad op een lengte van twee meter en vouw de draad dubbel. Bind op deze dubbele draad van een meter lang, met wikkeldraad een laagje platmos. Wikkel daarna met het champagnekleurige wikkeldraad hierop stukjes Pinus en Laurus nobilis zodat er een groene guirlande ontstaat.

 • Natuurlijke kersttafelguirlande
  3

  * Kies vier punten verdeeld over de stam om de guirlande op de poken te prikken. Zet de guirlande vast met tie-wraps - steek de tie-wraps door de guirlande heen en draait ze vast om de poken. 

 • Natuurlijke kersttafelguirlande
  4

  * Lijm de kerstballen op de uiteindes van de poken, de verschillende kleuren en maten willekeurig verdeeld over de boomstam.

  * Knip het topje van de dennenappels en lijm ze ondersteboven in de ruimtes tussen de kerstballen op de guirlande. Versier de guirlande naar eigen inzicht met skeletblaadjes, limoenschijfjes, Eucalyptus vruchtjes en de houten sterren.
   

 • Natuurlijke kersttafelguirlande
  5

  * Omwikkel de stokjes van de glittersterren met wol en steek ze tussen het groen van de guirlande, laat wat wollen draden loshangen voor een extra zwierig accent.

  * Breng de verlichting aan rondom de kerstballetjes aan de bovenzijde van de guirlande, camoufleer de batterijhouder met wat kerstgroen.

  * Rijg de zilverkleurige kerstboomkralenketting tussen de poken door. Lijm kleine goudkleurige blaadjes op de skeletbladeren.
   

 • Natuurlijke kersttafelguirlande
  6

  * Verdeel de Araucaria takjes en de Miscanthus pluimen speels over de guirlande en verwerk ze losjes tussen de verlichting.

  * Vul de lege plekjes op met de goudkleurige vruchtjes en Malus wax appeltjes. Ritmische herhaling brengt rust in het arrangement.

  * Zet de Cymbidium bloemen op water met snijbloemenvoedsel in de buisjes, maak kleur voor kleur een mooie verdeling, klem de buisjes tussen de verlichting en in de guirlande. Voeg eventueel nog wat toefjes Miscanthus toe.
   

 • Natuurlijke kersttafelguirlande
  7

  Lily koos voor Cymbidium vanwege de exotische sfeer, de luxe en feestelijke uitstraling voor kerst en de lange houdbaarheid. Maar uiteraard zijn er vele kleur- en bloemvarianten te bedenken voor een prachtige kersttafel. 

  Floral artist Lily Beelen deelt deze feestelijke en natuurlijke kersttafelguirlande met de lezers van Groei & Bloei. Lily Beelen, ‘Just Lily’, werkt als freelancer voor bloemisten, geeft demonstraties en workshops in binnen- en buitenland voor zowel amateurs als professionals. Tevens geeft Lily gastlessen en -cursussen op scholen en in haar eigen atelier. Ook ontwerpt ze designs voor speciale gelegenheden. 

  www.instagram.com/lilybeelen
  www.facebook.com/lilybeelen

  Productie en tekst    Anita Meuleman
  Arrangement en beeld    Lily Beelen
  Beeldbewerking    Fred Roest, www.tweeluik.com
   

Meer in deze categorie