Augurken inmaken (recept)

Augurken inmaken (recept)

Zelf gekweekte augurken kun je inmaken. Leuk, lekker en handig om ze te bewaren! We hebben een recept voor je ...

Ingrediënten:

  • ongeveer 2 kleine handen vol augurkjes in ongeveer dezelfde maat
  • 2 eetlepels zout
  • 1 volle eetlepel gemengde lekkere kruiden zoals mosterdzaadjes, een teentje knoflook in plakjes, een laurierblaadje, wat peperkorrels, een gesnipperd sjalotje, een half klein chilipepertje, dillezaadjes, etc., kies 1 of meer dingen die je zelf lekker vindt
  • 200 cc azijn
  • 100 cc water
  • minimaal 2 eetlepels suiker (en vervolgens naar smaak)
     

Werkwijze:

Boen de augurkjes goed schoon en snijd het steeltje tot aan het augurkje eraf. Meng in een schaal de augurkjes goed met het zout en zet dit 24 uur op een donkere en koele plaats weg. Spoel de augurkjes de dag erna heel goed zodat het zout weg is. Breng het water aan de kook met de azijn en de suiker. Als het kookt en de suiker is opgelost, proef dan het mengsel, als je wilt kun je er wat meer suiker bij doen (voor meer zoetzuur dan zuur). Als je de smaak lekker vindt doe dan alle kruiden die je hebt uitgekozen, gewassen en klein gesneden erbij. En ook de augurkjes (als je heel grote augurken hebt kun je ze bijvoorbeeld ook in dikke plakken of in repen snijden). Breng aan de kook en laat 15 minuten doorkoken.

Maak intussen pot en deksel schoon: gebruik een potje van bijvoorbeeld appelmoes of jam, het moet een glazen pot zijn met een metalen schroefdeksel. Was pot en deksel goed af met wasmiddel en heet water, spoel schoon met heet water. Breng water aan de kook en giet het kokende water in pot en deksel en laat staan tot de 15 minuten kooktijd voor de augurkjes voorbij is. Giet dan het kokende water uit de pot en deksel en vul de nog hete potten direct met het kokendhete augurkenmengsel in zoetzure azijn, vul tot één centimeter onder de rand. Sluit de pot goed af en zet direct ondersteboven op een theedoek tot ze is afgekoeld. Als ze is afgekoeld zal de pot vacuüm zijn en kun je haar wel 3 tot 6 maanden bewaren. Als je er augurkjes uit wilt eten moet je bedenken dat er geen conserveringsmiddelen in zitten, bewaar de geopende pot in de koelkast en maak op binnen een week of 2. Als je een augurk pakt gebruik dan een schoon vorkje.

Om alles te weten over augurken kweken, klik hier

Tekst: Diana Stek
Beeld: iStock

Meer in deze categorie

Tags