Het ontwerp voor deze verhoogde moestuin is eenvoudig en overzichtelijk. Een vierkant perk (in het gazon) is afgezet met dikke houten balken. De bak is aan de onderkant open, zodat de wortels dieper de grond in kunnen groeien. Het vak is gevuld met een mengsel van tuinaarde, compost en scherp zand, maar je kunt ook speciale moestuingrond nemen.
1 bij 1 meter
Smalle grindpaadjes van watervast multiplex verdelen het tuintje in vier vakken van ongeveer 1 bij 1 meter. Begin met het maken van een plattegrond op schaal en een lijst van
planten die je wilt gaan kweken. Let voor een extra decoratieve tuin ook op het uiterlijk van de groenten, bijvoorbeeld gekleurde snijbiet, paarse boontjes en gele courgettes. Vul aan met groenten in pot, zoals klimmende bonen of aardbeien. In kleine potten in de hoeken is
hier een mix gemaakt van eetbare bloemen: viooltjes en oost-indische kers. Maak de moestuin op een beschutte en zonnige plek in de tuin.
Wisselteelt voorkomt ziektes
Wil je meerdere jaren groenten kweken in de moestuin, let dan bij de indeling van de vier bedden op het schema voor wisselteelt om tekorten en ziekten te voorkomen.
Ga uit van de drie vakken: A, B en C.
- Groep A: groenten die veel stikstof gebruiken: aardappelen, bladgroenten, koolsoorten, augurken en komkommers, courgettes, knolselderij, prei, tomaten.
- Groep B: wortelgewassen, zoals bieten, knolvenkel, peen en uien.
- Groep C: peulvruchten, zoals erwten en bonen.
- Jaar 1: vak A bevat groenten uit groep A,vak B uit groep B en vak C uit groep C.
- Jaar 2: vak A bevat groenten uit groep C,vak B uit groep A en vak C uit groep B.
- Jaar 3: vak A bevat groenten uit groep B,vak B uit groep C en vak C uit groep A.
- Jaar 4: hetzelfde als het eerste jaar.
In het vierde vak kun je bijvoorbeeld kruiden, plukbloemen, aardbeien en ander kleinfruit kweken.
Planten in deze tuin
Bieslook, bosui (Witte van Lissabon), snijbiet (Bright Lights), bietjes (Kogel), rodekool (Langedijker Vroege), loopkamille (’Treneague’), courgette (Tondo De Nice), worteltjes, sla (rood en groen), pronkerwt (in pot), tomaten (Moneymaker), basilicum (Magic Mountain), pronkboon (in pot) (Scarlet Emperor en Barlotti), afrikaantje, citroentijm (’Archer’s Gold’) en kruiptijm. In het midden van elk vak staat een pot met pronkbonen en op de hoek een pot met eetbare bloemen.
Slim plannen
In maart en april kun je beginnen met het binnen voorzaaien van tomaten, paprika, boontjes,
courgette en basilicum. In april is het tijd om buiten sla, worteltjes, bietjes, radijs, bosui en bieslook te zaaien. In mei kunnen de voorgezaaide of gekochte planten uitgeplant worden. Let bij het planten en zaaien op de juiste plantafstand. Op hetzelfde stukje grond kun je in één jaar meerdere groenten kweken. Je zaait bijvoorbeeld in maart radijsjes, die je in mei
kunt oogsten (voorteelt). In mei plant je de binnen voorgezaaide stokslabonen. Na de oogst van de boontjes in augustus kun je in hetzelfde vak nog een keer radijsjes zaaien (nateelt).
Mest en compost
Groenten groeien snel en hebben daarom voldoende voedingsstoffen nodig, zeker als je in één seizoen meerdere planten in dezelfde aarde wilt kweken. Geef daarom na de eerste oogst wat moestuinmest.
Wil je volgend jaar weer groente kweken in de bak, dan kun je in de winter alvast een gemengde organische mest door de aarde werken. Dek de grond dan ook af met een laagje compost.
Tekst en Beeld MHGP/Modeste Herwig
(Uit: Groei & Bloei februari 2017)