Aalbes kweken in een pot

Aalbes kweken in een pot

Hoe kweek je een aalbes in een pot? Bijvoorbeeld op het balkon of op je terras? De aalbes is een winterharde bladverliezende heester. Na de vrij onbetekenende bloei van kleine groene bloempjes in april volgt de oogst van rijpe trosbessen rond juli. Er zijn wat vroegere en latere rassen in een witte, roze of felrode beskleur die allemaal min of meer friszuur van smaak zijn.

Plant, pot en plaats

Een aalbes staat het liefst op een zonnige standplaats maar doet het ook goed in de halfschaduw. Ze heeft een lichte voorkeur voor een ietwat zanderige grond die niet te kalkrijk is. De heesters worden zo´n 100 tot 140 centimeter hoog en hebben dan ook een vrij grote pot nodig met een inhoud van minimaal 35 tot 40 liter.

Strooi eerst een laag kleikorrels op de bodem. Vul de pot met een mengsel van potgrond, compost en wellicht wat vermiculiet voor het vochtvasthoudend vermogen. Plant de aalbes vervolgens net iets dieper dan normaal (dan het niveau waarop hij in de aangekochte pot stond), zodat er voldoende sterke gesteltakken kunnen worden gevormd (dat zijn de 'basistakken' waar later alle andere takken op groeien). Dus iets dieper 


Voeding en verzorging

Een aalbes heeft een gemiddelde hoeveelheid meststof voor fruit nodig. Teveel stikstof zorgt voor extra groei met veel blad en dat gaat ten koste van de opbrengst. 

Laat de grond niet uitdrogen, een opvangschaal onder de pot zorgt voor wat meer wateropslag, en een mulchlaag rond de struik in de pot helpt om onkruidgroei tegen te gaan en gaat verdamping tegen, je kunt daarvoor stro, hooi, karton, bladafval of cacaodoppen gebruiken. 
De aalbes is behoorlijk winterhard. Haal ’s winters wel de onderschaal weg en geef alleen (matig) water als het lange tijd droog is. Mocht het heel lange tijd regenen, zet de aalbes dan onder een afdak.


Snoeien aalbes 

Aalbessen bloeien op meerjarig hout. Je kunt een natuurlijke struikvorm aanhouden maar eventueel ook kiezen voor een leivorm als snoer of waaier. Voor een natuurlijke vorm wordt een aalbes twee maal per jaar gesnoeid. 

De wintersnoei (tussen eind november en half februari) heeft als doel om licht en lucht in de struik te brengen of te houden. Je snoeit daarom lelijke, afgebroken en dode takken weg, en takken die elkaar kruisen of naar binnen groeien. Houd 4 of 5 gesteltakken aan, alle andere takken die uit de grond komen snoei je tot de grond weg. Bovenin de struik kun je takken die te lang worden op naar buiten gerichte knoppen terug snoeien. Maar snoei bovenin de struik vooral niet te veel want dat zorgt voor een minder goede opbrengst.

De zomersnoei (in mei of juni) is minder belangrijk en heeft vooral als doel de rijpende bessen voldoende licht en lucht te bieden. Je kunt dan wat kleine, niet dragende takken wegknippen, en een aantal toppen met blad verwijderen die het licht wegnemen van de trossen. 


Beschermen en oogsten

Vogels (vooral merels) zijn gek op aalbessen, vaak wordt er al van gesnoept wanneer de bessen nog grotendeels groen zijn. Zorg, indien nodig, tijdig voor een net dat de plant goed afsluit.

Oogst aalbessen pas wanneer alle besjes in de tros volledig rijp zijn. Eet of verwerk de bessen bij voorkeur dezelfde dag want de bessen kneuzen en schimmelen na de oogst snel en gemakkelijk.  


Voorbeelden van rassen voor in pot

Rood:   Jonkheer van Tets, Rovada, Red Lake, Rosetta  
Wit:   Albatros, Witte Parel, Zitavia
Roze:   Gloire de Sablons, Pink Champagne

Ook appel, aardbei, blauwe bes, kruisbes, framboos en vijg kun je prima in een pot zetten. Lees hier alles over deze fruitsoorten in een pot.

Tekst: Diana Stek
 

Aalbes kweken in een pot

Meer in deze categorie